Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

11 μύθοι για την εγκυμοσύνη

Αναμφίβολα υπάρχουν περισσότερες δεισιδαιμονίες γύρω από την εγκυμοσύνη από οποιαδήποτε άλλη “ιατρική κατάσταση”. Για να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα, εξετάσαμε την επιστήμη πίσω από τις διαδόσεις.

11. Η εγκυμοσύνη διαρκεί εννέα μήνες
“Είναι πραγματικά περίπου εννιάμιση μήνες”, δήλωσε η Dr Joanne Stone, γυναικολόγος στο Mount Sinai School of Medicine στη Νέα Υόρκη και συγγραφέας του «Pregnancy for Dummies». Για να μπερδευτούν ακόμα περισσότερο τα πράγματα, οι γιατροί συνήθως μετράνε τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ως 40 εβδομάδες, ξεκινώντας από την τελευταία περίοδο της γυναίκας. Βέβαια, οι γυναίκες συνήθως είναι γόνιμες 10 έως 16 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου τους, οπότε με αυτή τη μέθοδο μέτρησης, οι δύο πρώτες εβδομάδες κάθε εγκυμοσύνης λαμβάνουν χώρα πριν συλλάβει μια γυναίκα.

10. Το πότε κάνατε σεξ καθορίζει το φύλο του μωρού σας
Οι μέλλοντες μπαμπάδες έχουν δύο ειδών σπερματοζωάρια: αυτά που κάνουν τα αγοράκια και εκείνα που κάνουν τα κοριτσάκια. Μερικοί λένε ότι το σώμα της μέλλουσας μαμάς είναι πιο φιλόξενο στο σπέρμα αγοριού ή κοριτσιού κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του κύκλου της. Και έτσι, σύμφωνα με τις θεωρίες, το πότε κάνει σεξ ένα ζευγάρι μπορεί να προσδιορίσει εάν θα συλληφθεί αγοράκι ή κοριτσάκι. Αν και μερικές μικρές μελέτες έχουν υποστηρίξει μεθόδους χρονολόγησης για την επιλογή φύλου, μεγαλύτερες, πιο πρόσφατες μελέτες έχουν αποτύχει να βρουν οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ της ημέρας κατά την περίοδο που κάνει σεξ ένα ζευγάρι και το φύλο του μωρού, εξήγησε η Dr Rachel Vreeman, συν-συγγραφέας του βιβλίου «Don’t Swallow Your Gum! Myths, Half-Truths, and Outright Lies about Your Body and Health». Ο μόνος τρόπος που μπορείτε να επιλέξετε αξιόπιστα το φύλο του μωρού σας είναι με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
9. Μπορείτε να προβλέψετε το φύλο του μωρού σας χωρίς την τεχνολογία
Ώρα να το αποκαλύψετε στη γιαγιά: Οι κοιλιές σε σήμα μπάλας δεν περιέχουν απαραίτητα αγόρια. Σε μια μελέτη 104 γυναικών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Birth το 1999, κανένας συσχετισμός δεν βρέθηκε μεταξύ του μεγέθους ή το σχήματος της κοιλιάς μιας εγκύου και το φύλο του μωρού. Ομοίως, οι προβλέψεις που χρησιμοποιούν το κινέζικο σεληνιακό ημερολόγιο, το εμβρυϊκό καρδιακό ρυθμό και το τεστ Drano (όπου τα ούρα της γυναίκας αναμιγνύονται με αποφρακτικά υγρά και το χρώμα που προκύπτει αποκαλύπτει υποτίθεται του φύλο του μωρού) εξετάστηκαν από τους γιατρούς στο Βανκούβερ το 1999. Κανένα από αυτά δεν ήταν αξιόπιστα. Ούτε η διαίσθηση των γυναικών είναι αξιόπιστη, σύμφωνα με ένα άρθρο του 1996 στο Journal of Reproductive Medicine. Από τις 110 γυναίκες που δήλωσαν ότι είχαν μια ισχυρή διαίσθηση για το φύλο του μωρού, περίπου οι μισές είχαν δίκιο – το ίδιο ποσοστό που θα προέκυπτε αν απλώς έκαναν μία εικασία. Γενικά, οι επιστήμονες έχουν βρει ότι οι περισσότερες λαϊκές μέθοδοι πρόβλεψης του φύλου ενός μωρού έχουν τις ίδιες πιθανότητες σαν να ρίχνεις ένα κέρμα. “Και η πιθανότητα 50/50δεν είναι τόσο κακή”, δήλωσε η Vreeman. Μπορεί ωστόσο να υπάρχει μια περίπτωση προγνωστικής αξίας, αυτή της ακραίας πρωινής ναυτίας. Η υπερβολική πρωινή αδιαθεσία – επίσης γνωστή ως υπερέμεση εγκυμοσύνης – είναι ελαφρώς πιο συσχετισμένη με τα κορίτσια, δήλωσε η Vreeman.
8. Τα δίδυμα παραλείπουν μία γενιά
Τα διζυγωτικά δίδυμα είναι όντως οικογενειακό χαρακτηριστικό, λόγω ενός γονιδίου που μπορεί να κάνει μια γυναίκα πιο πιθανό να απελευθερώσει πολλά ωάρια κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Αλλά το γονίδιο υπερ-ωορρηξία δεν “πηδά” ορισμένα γενιές. Περνιέται από το γονέα στο παιδί όπως και όλα τα γονίδια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πανομοιότυπα δίδυμα, ωστόσο, εμφανίζονται τυχαία, αντί για μέσα σε οικογένειες. Εάν υπάρχουν πολλά σετ του αντιγράφων-καρμπόν στην οικογένειά σας, “είναι πιθανώς απλά μια σύμπτωση,” είπε η Vreeman.
7. Ο θηλασμός κάνει τα στήθη να κρεμάνε
Ενώ τα βρέφη σίγουρα αδειάζουν έναν μαστό με γάλα, η πείνα τους δεν προκαλεί μακροχρόνιες αλλαγές στην σφριγηλότητα του μαστού. Οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει ο θηλασμός δεν συμβάλλει στην πτώση του μαστού (το επιστημονικό όνομα για χαλαρά στήθη). Ωστόσο, οι πολλαπλές εγκυμοσύνες, το κάπνισμα και απλά η διαδικασία γήρανσης έχουν συσχετιστεί με πιο χαλαρό ντεκολτέ, σύμφωνα με μια μελέτη 132 γυναικών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Plastic Surgery πέρυσι τον Μάιο.

6. Η μέλλουσα μαμά είναι η μόνη που έχει ορμονικές αλλαγές
Δεν είναι μόνη: και ο μπαμπάς αντιμετωπίζει ορμονικές αλλαγές. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evolution and Human Behavior το 2000 διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου του, τα επίπεδα τεστοστερόνης ενός μέλλοντα πατέρα κατεβαίνουν και τα επίπεδα προλακτίνης του ανεβαίνουν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η προσαρμογή μπορεί να βοηθά τους πρωτόγονους “μάγκες” να εξελιχθούν σε μπαμπάδες.

5. Το σχήμα του σώματος σας δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο
“Με άσκηση και διατροφή, είναι σίγουρα δυνατό να πάρετε πίσω τη μορφή που είχατε πριν μείνετε έγκυος,” δήλωσε η Stone, προσθέτοντας ότι αυτό είναι η ευκολότερο για τους ανθρώπους που ήταν σε αρκετά καλή φυσική κατάσταση πριν τη σύλληψη. Οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν ότι το σώμα αλλάζει με την ηλικία, με ή χωρίς την εγκυμοσύνη, είπε η Stone. Έτσι, πριν κατηγορήσετε τον απόγονό σας για τα πλαϊνά παχάκια σας, δοκιμάστε να μετρήσετε τα κεριά στην τούρτα γενεθλίων σας.

4. Η εγκυμοσύνη κάνει τα πόδια να μεγαλώνουν
Ενώ οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν κάποια πρηξίματα στις γάμπες, τους αστραγάλους και τα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι περισσότερες μπορούν να χωρέσουν και πάλι στα αγαπημένα τους τακούνια κάποια στιγμή μετά τον τοκετό. Αλλά αυτό δεν είναι τελείως μύθος: Ορισμένες γυναίκες ανεβαίνουν μόνιμα μισό μέγεθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – και ενδεχομένως ακόμη μισό μέγεθος με κάθε επόμενη εγκυμοσύνη. “Ας ελπίσουμε, ότι δεν θα κάνουν δέκα παιδιά,” είπε η Stone.

3. Η κατανάλωση οποιουδήποτε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα βλάψει το μωρό σας
Ενώ η άμετρη κατανάλωση οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, πρόσφατες μελέτες χιλιάδων γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία έχουν επιβεβαιώσει προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι η ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση – που συνήθως ορίζεται από ένα ποτό την εβδομάδα έως ένα μικρό ποτό τις περισσότερες μέρες – μπορεί να μην είναι επιβλαβής. Το ποτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο πολιτισμικά αποδεκτό στην Ευρώπη και την Αυστραλία, όπου μία έγκυος γυναίκα μπορεί να πιει πιο ελεύθερα από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, πολλοί γιατροί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ο Dr Michael Broder, συγγραφέας του βιβλίου «Panic-Free Pregnancy», επίσης επιτρέπει στις ασθενείς τους να έχουν το περιστασιακό αλκοολούχο ποτό – ιδιαίτερα μετά το πρώτο τρίμηνο.

2. Η “πρωινή” ναυτία συμβαίνει μόνο το πρωί
Μακάρι να ίσχυε! Πιστεύεται ότι προκαλείται από ορμονικές αλλαγές, και μπορεί να χτυπήσει (και συχνά το κάνει) οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Και δεν περιορίζεται στο πρώτο τρίμηνο, όπως πολλοί πιστεύουν, είπε η Stone. “Μπορεί να διαρκέσει έως και 16 εβδομάδες.”

1. Ο εγκέφαλος της εγκυμονούσας είναι αδύνατο να συγκεντρωθεί
Αυτό μπορεί να ισχύει κατά τους πρώτους μήνες, όταν μια 30-πλάσια αύξηση της προγεστερόνης κάνει τις περισσότερες γυναίκες να νυστάζουν πάρα πολύ. Και μερικοί ερευνητές λένε ότι οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να κάνουν δύσκολο για μια έγκυο γυναίκα να θυμάται πού έβαλε τα κλειδιά της. Αλλά μπορεί να μην είναι όλα άσχημα στον εγκέφαλο της εγκυμονούσας. Σε μια μικρή πιλοτική μελέτη 10 γυναικών, η Stone και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες τείνουν να έχουν αυξημένη προσοχή στο τρίτο τρίμηνο. Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν σε μια μεγαλύτερη ομάδα γυναικών – κάτι που οι ερευνητές προσπαθούν επί του παρόντος – “αυτό μπορεί να είναι τρόπος της φύσης για την αύξηση της προσοχής που μια μητέρα θα χρειαστεί να δώσει σε ένα νεογέννητο,” είπε η Stone.
myhealthnewsdaily.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger