Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Ισπανία - Ιταλία 4-0

Η Ισπανία νίκησε εύκολα με 4-0 την Ιταλία στον τελικό του Euro 2012 και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 2η σερί χρονιά. Νταβίντ Σίλβα, Τζόρντι  , Τόρες και Μάτα οι σκόρερς για την "Furia Roja" που έγινε η πρώτη στην ιστορία του ποδοσφαίρου με 3 σερί κατακτήσεις σε μεγάλες διοργανώσεις Ισπανία κατέκτησε και το Euro 2012 νικώντας με 4-0 την Ιταλία στον τελικό του Κιέβου, έχοντας σκόρερς τους Νταβίντ Σίλβα, Τζόρντι Άλμπα, Φερνάντο Τόρες και Χουάν Μάτα.
Η "Furia Roja" έγινε η πρώτη χώρα που κατακτά δύο σερί ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ με το μεγαλύτερο σκορ φυσικά σε τελικό έφτασε τις 3 κατακτήσεις και έπιασε στην κορυφή της σχετικής λίστας την Γερμανία (στο τέλος του κειμένου ο πίνακας των κατακτήσεων).
Οι Ισπανοί μάλιστα έγιναν οι πρώτοι στον πλανήτη που παίρνουν το τρόπαιο σε τρεις συνεχόμενες μεγάλες διοργανώσεις, καθώς είχαν προηγηθεί βέβαια το Euro 2012 και το Μουντιάλ 2010.
Η ομάδα του Βιθέντε ντελ Μπόσκε με το κλασικό passing-game κατάφερε να φέρει το ματς εκεί που ήθελε στο πρώτο ημίχρονο, πετυχαίνοντας δύο γκολ ουσιαστικά στις δύο σπουδαίες ευκαιρίες που δημιούργησε.
Στο πρώτο γκολ του Νταβίντ Σίλβα στο 14' την ασίστ την έκανε ο Φάμπρεγκας, αλλά δημιουργός ήταν ο Ινιέστα με εξαιρετική κάθετη πάσα, κάτι που έκανε στο 41' ο Τσάβι για να κάνει 2-0 ο Τζόρντι Άλμπα.
Η Ιταλία ήταν πολύ άτυχη, καθώς στο 21' έχασε λόγω τραυματισμού τον Κιελίνι, ενώ αφού έχει κάνει 3 αλλαγές ο Πραντέλι τραυματίστηκε και ο Τιάγκο Μότα στο 62', έτσι έμειναν με 10 παίκτες και ουσιαστικά ο τελικός τελείωσε εκεί.
Πρώτος σκόρερ ο Τόρες!
Οι παίκτες της Τσέλσι, Φερνάντο Τόρες και Χουάν Μανουέλ Μάτα, μπήκαν στο ματς και πέτυχαν από ένα γκολ στο 84' και το 88' για το τελικό 4-0.
Αυτό μάλιστα ήταν το τρίτο γκολ του Τόρες στην διοργάνωση, έτσι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ μαζί με τους Αλάν Τζαγκόεβ, Μάριο Γκόμεθ, Μάριο Μάντζουκιτς, Κριστιάνο Ρονάλντο και Μάριο Μπαλοτέλι (δείτε τους σκόρερς στο πανόραμα).

Τα στοιχεία του ματς


Σκόρερς: 14' Νταβίντ Σίλβα, 41' Τζόρντι Άλμπα, 84' Τόρες, 88' Μάτα
Γήπεδο: "Olympic Stadium", Κίεβο
Διαιτητής: Πέδρο Προένσα (Πορτογαλία)

ΙΣΠΑΝΙΑ: Κασίγιας, Αρμπελόα, Σέρχιο Ράμος, Πικέ, Τζόρντι Άλμπα, Μπουσκέτς, Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο, Νταβίντ Σίλβα (59' Πέδρο), Ινιέστα (87' Μάτα), Φάμπρεγκας (75' Τόρες).
ΙΤΑΛΙΑ: Μπουφόν, Αμπάτε, Μπονούτσι, Μπαρτζάλι, Κιελίνι (21' Μπαλτζαρέτι), Πίρλο, Μαρκίζιο, Ντε Ρόσι, Μοντολίβο (57' Τιάγκο Μότα), Κασάνο (46' Ντι Νατάλε), Μπαλοτέλι.

*κίτρινες κάρτες: 25' Πικέ / 45' Μπαρτζάλι
**κόκκινες κάρτες: -

Πως παρατάχθηκαν Ισπανία και Ιταλία

Ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε δεν έκανε τελικά την έκπληξη στην επιλογή της αρχικής 11άδας, καθώς για ακόμη φορά δεν έχει κανέναν επιθετικό, με τον Σεσκ Φάμπρεγκας θεωρητικά να είναι ο πιο προωθημένος και τον Νεγκρέδο να επιστρέφει στον πάγκο για να κάνει παρέα σε Τόρες και Γιορέντε.
Τερματοφύλακας ο Κασίγιας, στο κέντρο της άμυνας οι Σέρχιο Ράμος και Πικέ, δεξί μπακ ο Αρμπελόα και αριστερό ο Τζόρντι Άλμπα. Τριάδα στο κέντρο οι Μπουσκέτς, Τσάβι και Τσάμπι Αλόνσο, δεξιά ο Νταβίντ Σίλβα, αριστερά ο Ινιέστα και κορυφή ο Φάμπρεγκας.
Ο Τσέζαρε Πραντέλι από την άλλη φυσικά διατήρησε το 4-4-2 με ρόμβο στο κέντρο, ενώ μοναδική αλλαγή σε σχέση με τον ημιτελικό κόντρα στην Γερμανία είναι ο Αμπάτε αντί του Μπαλτζαρέτι.
Στο τέρμα λοιπόν ο Μπουφόν, στόπερς οι Μπονούτσι και Μπαρτζάλι, δεξί μπακ ο Αμπάτε και αριστερό ο Κιελίνι. Μπροστά από την άμυνα ο Πίρλο, δεξιά ο Μαρκίζιο, αριστερά ο Ντε Ρόσι και πίσω από τους επιθετικούς ο Μοντολίβο, με το επιθετικό δίδυμο βέβαια να αποτελούν οι Κασάνο και Μπαλοτέλι.

Η εξέλιξη της αναμέτρησης

Το πρώτο σουτ του τελικού το έκανε ο Αντρέα Πίρλο για την Ιταλία στο 2ο λεπτό, αλλά δεν βρήκε την μπάλα καλά στην κίνηση και αυτή έφυγε μακριά άουτ, όπως και στο πρώτο ισπανικό σουτ, στην μακρινή εκτέλεση φάουλ του Σέρχιο Ράμος στο 6'.
Στο 10' ήρθε η πρώτη καλή ευκαιρία στο ματς, με τον Τσάβι να σουτάρει από το ύψος της περιοχής μετά την πάσα του Φάμπρεγκας (και μετά από 2λεπτο κατοχής), με την μπάλα να περνά λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Μπουφόν.
Με τον Νταβίντ Σίλβα η Ισπανία άνοιξε το σκορ στο 14', με τον άσο της Μάντσεστερ Σίτι (τον μοναδικό της 11άδας που δεν παίζει σε Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα) να παραβιάζει την εστία του Τζίτζι Μπουφόν με κεφαλιά.
Μετά το κλασικό passing-game ο Αντρές Ινιέστα έβγαλε μια εξαιρετική κάθετη πάσα στον Σεσκ Φάμπρεγκας, ο οποίος βγήκε από δεξιά στην πλάτη του Κιελίνι, πλησίασε την μικρή περιοχή και έκανε την μίνι-σέντρα στον Νταβίντ Σίλβα, ο οποίος με κοντινή κεφαλιά έκανε το 1-0.
Μόλις στο 21' ο Πραντέλι έκανε αναγκαστική αλλαγή, καθώς τραυματίστηκε ο Τζόρτζιο Κιελίνι και αντικαταστάθηκε από τον Φεντερίκο Μπαλτζαρέτι.
MVP: Αντρές Ινιέστα
Ο τελευταίος στο 27' έκανε εξαιρετική σέντρα από αριστερά και ο Κασίγιας στο δεύτερο δοκάρι οριακά κατάφερε και άλλαξε την πορεία της μπάλας πριν το κεφάλι του Μπαλοτέλι.
Δύο λεπτά αργότερα οι Ιταλοί απείλησαν ξανά, με το χαμηλό σουτ του Κασάνο από αριστερά στην περιοχή να μπλοκάρει ο Κασίγιας, ο οποίος στο 33' απέκρουσε δύσκολα το δυνατό μακρινό σουτ ξανά από τον Αντόνιο Κασάνο.
Ο Μάριο Μπαλοτέλι άστοχησε σε δυνατό μακρινό σουτ στο 38', έπειτα από το "ένα-δύο" με τον Ρικάρντο Μοντολίβο, με το τον τελευταίο να έχει κάνει εξαιρετική πάσα με "τακουνάκι".
Στην δεύτερη μεγάλη της φάση η Ισπανία κατάφερε να πετύχει το δεύτερό της γκολ με τον Τζόρντι Άλμπα. Ο αριστερός μπακ της Μπαρτσελόνα (πλέον) έκανε το σπριντ και ο Τσάβι με απίστευτη κάθετη πάσα έβγαλε τετ-α-τετ τον Τζόρντι Άλμπα με τον Μπουφόν και με αριστερό πλασέ έκανε το 2-0.
Το δυνατό σουτ του Μοντολίβο απέκρουσε ο Κασίγιας στο 44', όπως έκανε και ο Μπουφόν στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων στο σουτ του Νταβίντ Σίλβα.

Το δεύτερο ημίχρονο

Στην θέση του Αντόνιο Κασάνο μπήκε στο ημίχρονο ο Αντόνιο Ντι Νατάλε και ο άσος της Ουντινέζε έχασε σπουδαία ευκαιρία στα πρώτα δευτερόλεπτα, με την κεφαλιά του να περνά ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι μετά από σέντρα του Μαρκίζιο (46').
Στο 47' το σουτ του Φάμπρεγκας πέρασε λίγο άουτ, ενώ στο 48' ο άσος της Μπαρτσελόνα έκανε εξαιρετική προσπάθεια από αριστερά μέσα στην περιοχή, αλλά τελευταία στιγμή ο Μπαλτζαρέτι του δυσκόλεψε το πλασέ και ο Μπουφόν απέκρουσε.
Ο διαιτητής δεν έδωσε πέναλτι στο 49' υπέρ της Ισπανίας σε καθαρό χέρι του Μπονούτσι από προσπάθεια του Σέρχιο Ράμος, ενώ στο 51' στην απέναντι εστία μετά την φανταστική πάσα του Μοντολίβο ο Κασίγιας απέκρουσε το κοντινό σουτ του Ντι Νατάλε, ο οποίος μέσα σε 6 λεπτά έκανε την δεύτερη κλασική του ευκαιρία.
Αδύναμος κρίκος: Αντόνιο Κασάνο
Νέο σουτ του Μπαλοτέλι πέρασε άουτ στο 58', ενώ στο 62' η Ιταλία έμεινε με 10 παίκτες, καθώς είχε κάνει όλες τις αλλαγές ο Πραντέλι και ο Τιάγκο Μότα τραυματίστηκε στον δικέφαλο του δεξιού του ποδιού.
Ουσιαστικά ο τελικός τελείωσε κάπου εκεί, οι Ισπανοί απλά άλλαζαν την μπάλα μέχρι το 84, όταν και ο Τσάβι έκανε μία ακόμη ασίστ, ο Τόρες βγήκε τετ-α-τετ με τον Μπουφόν, πλάσαρε σωστά και διαμόρφωσε το τελικό 3-0.
Ο Τόρες σκοράρει σε δεύτερο σερί τελικό της διοργάνωσης, καθώς είχε πετύχει το μοναδικό γκολ στον τελικό του Euro 2012 κόντρα στην Γερμανία, ενώ στο Euro 2012 έφτασε τα 3 γκολ και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ μαζί με άλλους 6 παίκτες.
Ένας άλλος παίκτης της Τσέλσι, ο Χουάν Μανουέλ Μάτα μπήκε στο ματς στο 87' και στο ντεμπούτο του στο Euro 2012 σκόραρε ένα λεπτό μετά την είσοδό του και διαμόρφωσε το τελικό 4-0, από ασίστ του Τόρες.

ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ


Ισπανία 3 (1964, 2008, 2012)
Γερμανία 3 (1972, 1980, 1996)
Γαλλία 2 (1984, 2000)
Ιταλία 1 (1968)
Ολλανδία 1 (1988)
Δανία 1 (1992)
Ελλάδα 1 (2004)
Σοβιετική Ένωση 1 (1960)
Τσεχοσλοβακία 1 (1976)

 
Powered by Blogger