Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Παχυσαρκία






Γενικά
"Παλαιότερα οι άνθρωποι έτρωγαν για να επιβιώσουν, σήμερα πρέπει να σταματήσουν να τρώνε, εάν θέλουν να ζήσουν". Η παχυσαρκία τείνει να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του δυτικού κόσμου. Η εξάπλωση της παχυσαρκίας δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε, άλλα κυρίως από την ποιότητα και τον τρόπο ζωής μας. Η αφθονία αγαθών, ο υπερκαταναλωτισμός και η καθιστική ζωή, σε συνδυασμό με το άγχος και τις ευκολίες στη διαβίωση που προσφέρει η τεχνολογία, αυξάνουν τον αριθμό των παχύσαρκων ατόμων. Σύμφωνα μάλιστα με τις μετρήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), τα τελευταία 15 χρόνια διπλασιάστηκε ο αριθμός των παιδιών που χαρακτηρίζονται παχύσαρκα στις ΗΠΑ, ενώ το ποσοστό των παχύσαρκων ενηλίκων στην ίδια χώρα αυξήθηκε κατά 30%. Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Σέιντελ και θα μπορούσε να ισχυρισtεί κανείς ότι αντανακλά πολύ εύστοχα το μήνυμα του8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Παχυσαρκίας που έγινε στο Παρίσι από τις 30 μέχρι τις 31 Αυγούστου του 1998. Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο χαρακτηρίζονται παχύσαρκοι, ενώ υπολογίζεται ότι τέσσερις στους δέκα υπερβαίνουν σήμερα το φυσιολογικό επιθυμητό βάρος κατά 14 κιλά. Το πλέον ανησυχητικό, πάντως, είναι ότι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία σχετικά με την παιδική παχυσαρκία, το έτος 2030 το 100% των παιδιών στις ΗΠΑ θα είναι παχύσαρκα! Η παχυσαρκία, όπως τόνισαν επιστήμονες από όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου, συνδέεται με μια σειρά ασθενειών, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά, οι παθήσεις του ήπατος και του παγκρέατος, η οστεοαρθρίτιδα, η υπνική άπνοια και η κατάθλιψη. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατες μελέτες, αρκετοί γιατροί σχετίζουν την εμφάνιση της παχυσαρκίας και με τον καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Ωστόσο, η παθογένεια της νόσου εξακολουθεί να είναι άγνωστη. Πιθανές αιτίες που ενοχοποιούνται είναι η κληρονομικότητα και οι ψυχολογικοί παράγοντες, αλλά και καθαροί οργανικοί παράγοντες.
Τα αίτια

Πρόσφατες μελέτες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έδειξαν ότι κάποιοι ιοί, οι οποίοι εντοπίστηκαν αρχικά στα πουλερικά σχετίζονται με τη διαταραχή της όρεξης. Οι ιοί αυτοί βρέθηκαν περισσότερο σε παχύσαρκα άτομα από ό,τι σε αδύνατα και φάνηκε ότι προκαλούν παχυσαρκία στα πειραματόζωα, όταν οι ερευνητές τα μόλυναν τεχνητά με αυτούς. Σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή του Πανεπιστημίου Κορνέλ, οι ιοί μεταδίδονται πολύ εύκολα, όπως ένα απλό κρυολόγημα. Βέβαια, όπως εξήγησε, με αυτήν τη λογική όλοι οι άνθρωποι θα ήταν παχύσαρκοι. Οι έρευνες επικεντρώνονται τώρα στην επίδραση των συγκεκριμένων ιών σε ζώα, ενώ η έρευνα στους ανθρώπους βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και το "σύνδρομο του ψυγείου", καθώς -όπως εξήγησαν οι ομιλητές- πολλοί άνθρωποι δεν παχαίνουν εξαιτίας των ιών, αλλά επειδή, στην προσπάθειά τους να χαλαρώσουν από μια αγχώδη μέρα ή να διώξουν την αϋπνία, καταφεύγουν στο ψυγείο και τρώνε ό,τι υπάρχει. Η πράξη αυτή οφείλεται κυρίως σε ψυχολογικά αίτια και όχι σε γονίδια. Παρ' ότι, μάλιστα, το 70% των υπέρβαρων παιδιών έχουν τουλάχιστον ένα γονέα παχύσαρκο, τα γονίδια δεν είναι ικανά από μόνα τους να επηρεάσουν το βάρος από την παιδική ηλικία. Η κούραση, το άγχος και η κακή διάθεση μας οδηγούν, τελικά, πιο συχνά στο τραπέζι από ό,τι η πείνα, λένε οι ειδικοί.
H λύση στο πρόβλημα
Η λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν είναι οι εξαντλητικές δίαιτες, αλλά η αλλαγή της διατροφής μας. Συνιστάται αποχή από τα λιπαρά φαγητά, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα και ψάρια, σε συνδυασμό με καθημερινό περπάτημα και ελεγχόμενες μερίδες στα γεύματα, εφοδιάζει ενεργειακά τον οργανισμό, χωρίς να του προσδώσει επιπλέον κιλά. Στις ΗΠΑ, τα τελευταία 15 χρόνια διπλασιάστηκε ο αριθμός των παιδιών που χαρακτηρίζονται παχύσαρκα, ενώ το ποσοστό των ανηλίκων αυξήθηκε κατά 35%, κάνοντας πολλούς ειδικούς να μιλούν για επιδημία παχυσαρκίας. Η Ευρώπη βρίσκεται δέκα χρόνια πίσω από την Αμερική και την Αυστραλία, όπως τονίστηκε σε σχετική διάσκεψη στη Στοκχόλμη, η οποία συνέπεσε χρονικά με το συνέδριο. Ως μεθόδους καταπολέμησης της παχυσαρκίας οι ιατροί ανέφεραν τις συντονισμένες ενέργειες σχολείου και οικογένειας, ώστε να αυξηθεί η άθληση και να μειωθούν οι ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Ο Αγγλος φυσιολόγος Αντριου Πρέντιτς είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν πολλοί ενήλικοι και παιδιά που παρακολουθούν ακόμη και πέντε ώρες τηλεόραση τρώγοντας τσιπς, πίτσες και άλλες έτοιμες τροφές. Πάντως, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ανία, η κούραση και η καθιστική ζωή οδηγούν πιο εύκολα στο τραπέζι, από ό,τι η πείνα. Το κλειδί για την απώλεια βάρους δεν είναι οι γρήγορες δίαιτες αλλά η σταδιακή και διαρκής αλλαγή διατροφής. Εξάλλου, οι έρευνες απέδειξαν ότι οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή παχαίνουν πιο εύκολα από ό,τι παλαιότερα, καθώς και ότι οι γυναίκες παχαίνουν περισσότερο από τους οι άνδρες. Επίσης, οι γυναίκες που δεν γυμνάζονται παχαίνουν επτά φορές περισσότερο από αυτές που γυμνάζονται και οι άνδρες που περνούν πολλές ώρες στο γραφείο, τέσσερις φορές περισσότερο από εκείνους που ασχολούνται με κάποιο σπορ.














0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger