Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Το “κάδρο” της συμφωνίας


Με αμοιβαίες υποχωρήσεις ιδιοκτήτες και παίκτες έφτασαν στην κατ’ αρχήν συμφωνία για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας κι έτσι σώθηκε στο παρά πέντε η σεζόν του ΝΒΑ. Το ΝΒΑ GREECE σας παρουσιάζει τα βασικά της σημεία. Οι –αρχικά- μυστικές συζητήσεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη, κορυφώθηκαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες στη Νέα Υόρκη και πλέον απομένει να εγκριθεί το «κάδρο» της συμφωνίας από την πλειοψηφία παικτών και ιδιοκτητών. Αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στη επόμενη εβδομάδα. Να όμως ποια είναι μερικά από τα βασικά σημεία της νέας συμφωνίας:
* Σε ότι αφορά στο μοίρασμα της πίτας, δηλαδή του «μπασκετικού εισοδήματος» (Basketball Related Income), οι παίκτες θα εισπράττουν ετησίως από 49-51%, αναλόγως με την πρόοδο των εσόδων. Το 51% μοιάζει πλέον ρεαλιστικός στόχος. * Οι ιδιοκτήτες έκαναν πίσω στην απαίτησή τους να μην μπορούν οι ομάδες, πριν από την ανταλλαγή να επεκτείνουν το συμβόλαιο παίκτη, όπως έγινε τον Φεβρουάριο με τους Knicks και τον Carmelo Anthony. Λογικά παίκτες όπως οι Dwight Howard, Chris Paul και Deron Williams, θα πιέσουν τις ομάδες τους φέτος για ανταλλαγή έχοντας το δικαίωμα να λάβουν τετραετή επέκταση των συμβολαίων τους. * Οι ομάδες που θα έχουν ξεπεράσει το όριο του salary cap (σ.σ συνολικό ετήσιο μισθολόγιο), θα μπορούν να προσφέρουν τετραετή συμβόλαια εξαίρεσης μεσαίου επιπέδου (mid-level exception). Πριν οι ιδιοκτήτες πρότειναν για τις εν λόγω ομάδες να μπορούν να προτείνουν την πρώτη χρονιά τετραετές συμβόλαιο, την επόμενη τριετές κ.ο.κ.
* Τελικώς δεν μειώθηκε κατά 12% ούτε το μίνιμουν των βετεράνων παικτών, ούτε το μισθολόγιο των rookies. Παραμένουν ως είχαν.
 * Οι προκριματικές προσφορές (qualifiying offers) των ομάδων στους ελεύθερους παίκτες με περιορισμούς (restricted free agents) βελτιώνονται και μάλιστα μειώνεται ο χρόνος ισοφάρισης από την ομάδα από 7 μέρες σε 3.
 * Δημιουργήθηκε μία νέα εξαίρεση (σ.σ συμβόλαιο) 2.500.000 δολαρίων για τις ομάδες που υπολείπονται του salary cap για να υπογράψουν την επόμενη σεζόν ελεύθερους παίκτες. Την εξαίρεση αυτή θα έχουν δικαίωμα να τη χρησιμοποιήσουν όταν φτάσουν πάλι το όριο του salary cap.
* Οπως είχε γίνει τον πρώτο χρόνο της τελευταίας συμφωνίας, θα υπάρξει ειδικός όρος “αμνηστίας”, που θα επιτρέπει στις ομάδες να εξαγοράσουν το συμβόλαιο ενός παίκτη τους και στο salary cap να υπολογίζεται μόνο ένα μέρος από τον προβλεπόμενο μισθό του.
Η νέα συμφωνία θα έχει δεκαετή διάρκεια, αλλά η καθεμιά από τις δύο πλευρές δικαιούται να ενεργοποιήσει ειδικό όρο και να σπάσει τη συμφωνία μετά το πέρας του 6ου χρόνου. Συνολικά οι υποχωρήσεις των παικτών σε διάφορα θέματα κοστολογείται στα 3 δις δολάρια σε βάθος δεκαετίας. Υπάρχει μερίδα των ιδιοκητών που δεν θεωρεί συμφέρουσα την καινούργια σύμβαση εργασίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους παίκτες. Ομως θεωρείται βέβαιο πως η πλειοψηφία θα ψηφίσει υπέρ της νέας συμφωνίας. Ετσι οι ομάδες στις 9 Δεκεμβρίου όχι απλά θα ξεκινήσουν την προετοιμασία, αλλά θα έχουν και το δικαίωμα να υπογράψουν νέα συμβόλαια με τους ελεύθερους παίκτες. Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα free agents είναι οι: David West, Nene, Tyson Chandler, Marc Gasol, Jeff Green, Jason Richardosn, Jamal Crawford, Tayshun Prince, Shane Battier, Caron Butler, Peja Stojakovic, Kris Humphries, J.J. Barea, Andrei Kirilenko, Glen Davis, Samuel Dalembert, Michael Redd, Yi Jianlian κ.α.
http://nba.sport24.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger