Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ανησυχία προκαλεί ο ιός-πορνό στο facebook


Σε «συντονισμένη επίθεση» απέδωσε το facebook -με καθυστέρηση δύο ημερών- την ανάρτηση φωτογραφιών σκληρού πορνό και ακραίας βίας στους λογαριασμούς χιλιάδων μελών του κοινωνικού δικτύου, οι οποίες έγιναν ορατές και από μικρά παιδιά. Ειδικοί στην ασφάλεια του Διαδικτύου προειδοποιούν για ενδεχόμενες μελλοντικές επιθέσεις. 

Oι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας παραδέχθηκαν σήμερα ότι το facebook έπεσε θύμα επίθεσης από άγνωστους εισβολείς, διαβεβαιώνοντας ότι απομακρύνθηκαν οι περισσότερες από τις επίμαχες εικόνες που είχαν δημοσιευθεί την Δευτέρα και την Τρίτη σε λογαριασμούς χρηστών.
Επρόκειτο για στιγμιότυπα σκληρού πορνό (μεταξύ των οποίων και μονταρισμένες φωτογραφίες που απεικόνιζαν γνωστούς καλλιτέχνες να επιδίδονται σε σεξουαλικές πράξεις), καθώς επίσης και για εικόνες με ακρωτηριασμένους ανθρώπους και ζώα.
Η επίθεση
Το facebook ανακοίνωσε ότι το συμβάν οφείλεται σε ευπάθεια που παρουσιάστηκε σε ένα από τα προγράμματα περιήγησης (browser) που χρησιμοποιούν οι χρήστες για να πλοηγηθούν στον Παγκόσμιο Ιστό, χωρίς όμως να αναφέρει για ποιο πρόγραμμα πρόκειται.
Κατά την διάρκεια της ηλεκτρονικής επίθεσης γινόταν εν αγνοία των χρηστών επικόλληση και εκτέλεση ενός κακόβουλου προγράμματος στη γραμμή διευθύνσεων του browser που χρησιμοποιούν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημοσιεύονται στη ροή ειδήσεων (newsfeed) των χρηστών οι επίμαχες φωτογραφίες υπό μορφή συνδέσμου (link).
Το υλικό εξαπλώθηκε αστραπιαία, καθώς οι ψηφιακοί «φίλοι» των εν λόγω χρηστών έκαναν «κλικ» στους συνδέσμους αυτούς, χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι μολυσμένοι, με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να εμφανίζονται στη συνέχεια και στα δικά τους προφίλ.
Διαβεβαιώσεις
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί κάποιο στοιχείο για την ταυτότητα των δραστών, το βρετανικό δίκτυο BBC μετέδωσε -επικαλούμενο αξιόπιστη πηγή- ότι το facebook γνωρίζει ποιος ευθύνεται για την επίθεση και σκοπεύει να κινηθεί νομικά εναντίον του.
«Τα προσωπικά δεδομένα και οι λογαριασμοί των χρηστών δεν τέθηκαν σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης», ανακοίνωσε το facebook. Επιπλέον, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας υποστήριξαν ότι αναβαθμίστηκε το επίπεδο ασφάλειας του δικτύου ώστε να αποτραπούν παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον.
Διαμαρτυρίες
Παρά τις διαβεβαιώσεις, εκατοντάδες χρήστες του facebook εξέφρασαν την έντονη ενόχλησή τους για τη νέα παραβίαση ασφάλειας και ιδίως για το γεγονός ότι στο προσβλητικό υλικό εκτέθηκαν και ανήλικοι. Μάλιστα, ορισμένα μέλη του κοινωνικού δικτύου διέγραψαν τους λογαριασμούς τους.
Το facebook κάλεσε τους χρήστες του:
- Να μην κάνουν αντιγραφή και επικόλληση άγνωστου κώδικα στη γραμμή διευθύνσεων του browser που χρησιμοποιούν
- Να χρησιμοποιούν πάντα πρόγραμμα περιήγησης με εγκατεστημένες τις τελευταίες ενημερώσεις
- Να χρησιμοποιούν τους συνδέσμους αναφοράς του facebook για να ειδοποιούν για τυχόν ύποπτη συμπεριφορά ή περιεχόμενο στους λογαριασμούς των «φίλων» τους.
Ανησυχίες
Ειδικοί στην ασφάλεια του Διαδικτύου προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται να σημειωθούν παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον.
«Η ευπάθεια που έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης (στην περίπτωση του facebook) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και εναντίον άλλων ιστοσελίδων, παρασύροντας τους χρήστες», ανέφερε ο Τσέστερ Βισνιέφσκι, ανώτερος σύμβουλος τεχνολογίας της εταιρείας λογισμικού ασφάλειας Sophos.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger