Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Google Music vs Apple iTunes - Ο πόλεμος ξεκίνησε


Άλλος ένας πόλεμος γιγάντων ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα με τις Google και Apple να λανσάρουν υπηρεσίες μουσικής για τις πλατφόρμες των κινητών τους συστημάτων.

Από τη μία πλευρά η Google, έχοντας έρθει σε συμφωνία με τις μεγάλες δισκογραφικές (εκτός της Warner Music) προσφέρει σε κάθε χρήστη της πλατφόρμας Android εκατομμύρια μουσικών κομματιών, όπως επίσης και αποκλειστικό περιεχόμενο από Rolling Stones, Coldplay, Busta Rhymes, Shakira, Pearl Jam και Dave Matthews Band. Τα μουσικά κομμάτια θα πωλούνται προς το παρόν μόνο εντός ΗΠΑ και σε ενα εύρος τιμών από 69c ως 99c και $1.29, όπως ακριβώς και στο iTunes της Apple. Επιπλέον επιτρέπει στο χρήστη να ανεβάσει δωρεάν τα τραγούδια που έχει αποκτήσει (20,000) στην υπηρεσία cloud, χειροκίνητα!

Αν και οι προβλέψεις δεν είναι τόσο θετικές, δηλαδή η Google δε περιμένει να προσθέσει σημαντικά ποσά στα συνολικά έσοδά της, δε μπορούσε να μείνει πίσω σε αυτόν τον τομέα και να αφήσει ένα κενό στους χρήστες του Android. Αυτή τη στιγμή το εν λόγω λειτουργικό τρέχει σε πάνω από 200 εκατομ. συσκευές καθιστώντας το Νο.1 παγκοσμίως, οπότε χωρίς μια μουσική υπηρεσία θα το έκανε λιγότερο θελκτικό προς τους καταναλωτές που ψάχνουν προϊόντα με αντίστοιχες υπηρεσίες.

Από την άλλη η Apple στις αρχές της εβδομάδας λάνσαρε την υπηρεσία iTunes Match, η οποία επιτρέπει σε οποιοδήποτε χρήση της πλατφόρμας iOS να κατεβάσει ένα αντίγραφο της μουσικής που έχει ήδη αγοράσει στο iTunes στις συσκευές που διαθέτει (iPhone, iPad, iPod Touch). Στην ουσία με $25 το χρόνο ο χρήστης ανεβάζει τα μουσικά κομμάτια που έχει αποκτήσει σε έναν κεντρικό σερβερ και μπορεί να τα κατεβάσει όποτε θέλει σε οποιαδήποτε iDevice κατέχει. Η υπηρεσία σκανάρει τη βιβλιοθήκη σου και ταιριάζει τα κομμάτια που βρίσκει με αυτά που έχει στον κατάλογό της (20 εκατομ.)

Η Google προχωράει, όμως, ένα βήμα παραπέρα και πέραν των δισκογραφικών έχει καλέσει και ανεξάρτητους καλλιτέχνες να φτιάξουν τη σελίδα τους στο κατάστημά της και να πωλούν από κει τις δημιουργίες τους, καθιστόντας τους έτσι μανατζερ του εαυτού τους.

Ακόμη είναι νωρίς για να πούμε αν η νέα κίνηση της Google θα κοστίσει στην Apple και φυσικά και οι δύο υπηρεσίες θα εμπλουτίζονται διαρκώς με νέες υπο-υπηρεσίες, αυτός ο ανταγωνισμός θα είναι μόνο προς όφελος του χρήστη. Ας ελπίσουμε σύντομα να μπορούμε να τις δοκιμάσουμε κι εμείς...!!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger