Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Παρατείνεται η αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών τραπεζών

Δεν θα σκληρύνουν τα τεστ αντοχής από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή

Μπροστά από το κατάστημα της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas στο Μιλάνο της Ιταλίας -φωτ.αρχείου [Gianluca Colla/Bloomberg]
Προθεσμία που θα ξεπερνά το εξάμηνο θα λάβουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα στα νέα εποπτικά επίπεδα. Αν και αρχικά η Σύνοδος των 27 ηγετών της ΕΕ της 26η ς Οκτωβρίου είχε αποφασίσει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα είχαν προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο 2012 για να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και να ανέλθει ο βασικός δείκτης κεφαλαίων τους στο 9%, τελικά θα δοθεί πρόσθετος χρόνος.
Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority - EBA) απηύθυνε επιστολή προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, στην οποία αφήνει να εννοηθεί ότι θα δοθεί περισσότερος χρόνος στα πιστωτικά ιδρύματα για να υποβάλλουν τα σχέδια ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η ΕΒΑ συμφώνησε να μην κάνει τα κριτήρια των stress tests πιο αυστηρά.
Η απόφαση για χορήγηση πρόσθετου χρόνους στις τράπεζες για να ενισχυθούν κεφαλαιακά προκύπτει και από τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2012. Ομόλογα αξίας 700 δισ. ευρώ που έχουν πουληθεί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες ωριμάζουν το 2012 και είναι σημαντικό το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών να αντικατασταθεί.
Δεδομένου ότι σήμερα υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη στη χρηματοδότηση των τραπεζικών αναγκών τόσο η διαδικασία αύξησης των κεφαλαίων, όσο και η κάλυψη των αναγκών των τραπεζών, πρέπει να γίνουν με τρόπους που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger