Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Τι προκαλεί την υπνοβασία;



Στα παιδιά, τα επεισόδια υπνοβασίας συνήθως προκαλούνται από ασήμαντες καθημερινές ανησυχίες, όπως το να χάσουν ένα αγαπημένο τους παιχνίδι.
Η υπνοβασία παρατηρείται κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 6-12 ετών και επηρεάζει τα αγόρια σε μεγαλύτερο βαθμό. Η μέση διάρκεια ενός επεισοδίου υπνοβασίας κυμαίνεται από 5 έως 15 λεπτά, αν και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 30 λεπτά. Οι γονείς δεν πρέπει να δείχνουν την ανησυχία τους, ούτε να ξυπνούν το παιδί κατά τη διάρκεια της υπνοβασίας. Αντιθέτως, καλό είναι να το μεταφέρουν με ηρεμία και προσοχή πίσω στο κρεβάτι του, αν και πολλές φορές επιστρέφει από μόνο του.
Καθώς το παιδί μεγαλώνει, το πρόβλημα της υπνοβασίας ξεπερνιέται και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Σε περιπτώσεις όμως που εξακριβώνεται ότι είναι πιο σοβαρής μορφής, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ποικίλους τρόπους, όπως με αλλαγή στις συνθήκες ύπνου -λόγου χάρη με μεταφορά σε άλλο υπνοδωμάτιο του σπιτιού για λίγες μέρες- με χορήγηση φαρμάκων κατόπιν ιατρικής διάγνωσης ή ακόμα και μέσω ύπνωσης σε τακτά διαστήματα για κάποια χρονική περίοδο. Η υπνοβασία στα παιδιά είναι άσχετη με οποιαδήποτε ψυχική πάθηση. Ωστόσο, στους ενήλικες αποτελεί ένδειξη ψυχοπάθειας, επιληψίας ή μετεγκεφαλιτικού συνδρόμου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger