Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

«Κάτι» ετοιμάζεται στις Βρυξέλλες


Αργά αλλά σταθερά, η συζήτηση για μια αλλαγή στην εφαρμοζόμενη οικονομική- δημοσιονομική πολιτική στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, κορυφώνεται.





Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται στην Αθήνα, από τις Βρυξέλλες, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής, που θα λάβει χώρα εκεί στις 23 Μαίου, θα πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων-για πρώτη φορά-επισήμως, το project της έκδοσης ευρω- ομολόγων για την κατασκευή μεγάλων έργων.

Αυτό θα είναι το πρώτο τεστ για την υιοθέτηση, σε δεύτερη φάση, αυτού καθ ΄αυτού του θεσμού του ευρώ-ομολόγου, ο οποίος συζητείται εδώ και περίπου 1,5 χρόνο, χωρίς, όμως, ποτέ να έχει πάρει περισσότερο συγκεκριμένο χαρακτήρα.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι τώρα έφτασε και αυτή η ώρα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Άλλες πληροφορίες, που έρχονται αυτή τη φορά από το Βερολίνο, αναφέρουν ότι και Γερμανοί οικονομολόγοι εισηγούνται στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ αλλαγή πολιτικής, ενόψει μάλιστα και της πρώτης επίσκεψης του νέου Γάλλου προέδρου κ. Φρανσουά Ολάντστο Βερολίνο προσεχώς.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι μιλάει πλέον ανοικτά για τη στροφή προς την ανάπτυξη, που πρέπει να κάνει η ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη, με την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ ο αρμόδιος επίτροπος κ. Ολι Ρεν είναι ξεκάθαρος: υπό τις παρούσες συνθήκες, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κυνηγήσουμε δύο στόχους, την σταθεροποίηση και την ανάπτυξη ταυτόχρονα.

Από όλα τα παραπάνω, γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι σε επίπεδο Ευρωζώνης ετοιμάζεται στροφή. Το θέμα είναι πόσο μεγάλη θα είναι και πόσο θα επηρεάσει την χώρα μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger