Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Απαλλαγείτε απο το τοπικό πάχος, πριν το καλοκαίρι!

Απαλλαγείτε απο το τοπικό πάχος, πριν το καλοκαίρι! Το τοπικό πάχος συσσωρεύεται στις γυναίκες στους γλουτούς και στους μηρούς ενώ στους άνδρες στην περιοχήτης κοιλιάς δημιουργώντας το γνωστό ”σωσίβιο”.

Πως μπορούμε να απαλλαγούμε ;
Απαντήσεις δίνει στοwww.Life2day.gr η Άννα Διαμάντη – Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής –Διατροφολόγος.
Άλλες περιοχές στις οποίες αποθηκεύεταιλίπος είναι η περιοχές των μπράτσων, η πλάτη  και τα πόδια. Αναφερόμενοι στοτοπικό λίπος εννοούμε την εναπόθεση λιποκυττάρων η οποία σε συνδυασμό με κακή κατασκευή(π.χ φαρδιά λεκάνη) δημιουργεί κυρίως προβλήματα αισθητικής , κάποιες φορές καιυγείας.
Τοπικό αδυνάτισμα
To τοπικό αδυνάτισμα δεν είναι εφικτό.Ειδικά αν η κατασκευή του σώματος είναι τέτοια από την παιδική ηλικία το πρόβλημαμπορεί μόνο να  μειωθεί ενώ αν αποκτήθηκε αργότερα τα πράγματα είναι καλύτεραχωρίς να μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι θα εξαλειφθεί. Αυτό συμβαίνει διότιη απώλεια λίπους μπορεί να είναι μόνο συνολική και σε καμία περίπτωση δεν επιτυγχάνεταιτοπικά. Έτσι λοιπόν κάθε φορά που γίνεται προσπάθεια, η απώλεια υπάρχει μεν, τοπρόβλημα παραμένει καθώς πάντα θα υπάρχει συσσώρευση λίπους σε κάποια σημεία.
 Φόρμες και ζώνες εφίδρωσης
Οι φόρμες και οι ζώνες εφίδρωσης όχιμόνο δεν βοηθούν αλλά μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες αφού εμποδίζουν την αποβολήθερμότητας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Αυτά που  χάνονταιείναι υγρά με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορά στους πόντους στην περιοχή αλλά σε καμιάπερίπτωση απώλεια λίπους .Όταν ο οργανισμός αναπληρώσει το νερό που έχασε επανέρχεταιστην προηγούμενη κατάσταση.
Άσκηση- σωστή διατροφή
Ο συνδυασμός άσκησης  και σωστής  διατροφής είναι ο καταλληλότερος τρόπος να αντιμετωπιστεί το τοπικόπάχος. Η διατροφή δεν πρέπει να είναι στερητικά προγράμματα που μπορεί να προκαλέσουνκινδύνους αλλά ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτόχρειάζεται να γίνει εκτός των άλλων διότι η προσπάθεια θα πρέπει να είναι μακροχρόνιακαι επομένως πρέπει να υπάρχει ευελιξία ανάλογα τις δραστηριότητες του ατόμου (καθιστικήζωή), τις διατροφικές συνήθειες , ειδικές καταστάσεις (ασθένειες , εγκυμοσύνη), την εποχή κ.α
Άσκηση : Υπάρχει η άποψη ότι γυμνάζοντας συγκεκριμένουςμυες , στις αντίστοιχες περιοχές του σώματός  ενεργοποιούνται οι λιποαποθήκεςγια να παραχθεί ενέργεια και έτσι επιτυγχάνεται τοπική απώλεια λίπους. Αυτό είναιπέρα για πέρα ψευδές. Δυστυχώς οι περισσότεροι το αγνοούν και ταλαιπωρούνταικάνοντας κοιλιακούς για να χάσουν την κοιλιά ή απαγωγούς και γλουτιαίους για τα΄΄ψωμάκια΄΄. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι  οι τενίστες οι οποίοι ανκαι έχουν πιο γυμνασμένο το χέρι με το οποίο παίζουν δεν έχουν διαφορά στο υποδόριολίπος στα δύο χέρια. Ο καλύτερος τρόπος είναι ο συνδυασμός αερόβιας και αναερόβιαςάσκησης.
Η κατάλληλη γυμναστική
Αερόβια άσκηση τουλάχιστον 3-4 φορέςτην εβδομάδα για όχι λιγότερο από 45’ σε υπομέγιστη ένταση. Τέτοιου είδους ασκήσειςείναι το aerobic , το ποδήλατο, το τζόκινγκ. Το step μπορεί να βοηθήσει αλλά χρειάζεταιπροσοχή γιατί επιβαρύνει τα γόνατα. Μπορεί να γίνει και συνδυασμός ασκήσεων. Η κολύμβησηενδείκνυται  μόνο για πολύ καλούς κολυμβητές .Ταυτόχρονα γυμνάζονται οι  μυες που βρίσκονται στις περιοχές που υπάρχει το πρόβλημα.. Όταν χαθούνκάποια κιλά το σημείο εκείνο θα δείχνει σε πολύ καλύτερη κατάσταση καθώς θα έχουμεεπιτύχει ενδυνάμωση των συγκεκριμένων μυών
Σκεφτείτε έξυπνα!  Βάλτε  ως στόχο να γυμνάζoνται  καιοι μύες που βρίσκονται γύρω από την προβληματική περιοχή.Αν για παράδειγμα υπάρχει’’σωσίβιο’’ αναπτύσσουμε τους μύες της πλάτης ώστε το πρόβλημα να φαίνεται μικρότερο.Αν υπάρχει στους γλουτούς ασκούμε τους μύες της κοιλιάς και των μηρών ενώ αν τοπρόβλημα είναι στους μηρούς γυμνάζουμε τους γλουτιάους.
Χρονικό διάστημα
Εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος , την ηλικία , την συνέπεια τουασκούμενου, την διατροφή του κ.α. Μπορεί να απαιτηθεί ένα εξάμηνο ή και χρόνια. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν υπάρχουν μαγικοί και εύκολοι τρόποικαι ότι βελτίωση μπορεί κανείς να δει μόνο με σωστή διατροφή , συνέπεια στην άσκησηκαι πάνω απ’όλα υπομονή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger