Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Γεμάτες δημοσιογράφους οι φυλακές του κόσμου

Με θλιβερό πρωταγωνιστή το Ιράν, πολλές χώρες συμμετέχουν στη φίμωση του Τύπου
Γεμάτες δημοσιογράφους οι φυλακές του κόσμου

Ο αριθμός των δημοσιογράφων, εκδοτών και φωτογράφων που βρίσκονται σε φυλακές έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και φτάνει πλέον τους 179, αναφέρει σε έκθεση της η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) και τονίζει ότι για πολλές χώρες η κατάσταση επιδεινώνεται.

Το Ιράν κρατά στις φυλακές τους 43 από τους 179 δημοσιογράφους –μεταξύ τους και ένας βραβευμένος από την Επιτροπή– που ήταν έγκλειστοι την 1η Δεκεμβρίου και είναι το πρώτο στο σχετικό κατάλογο.

Αφορμή για σειρά φυλακίσεων και διώξεων σε τεράστια κλίμακα που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα ήταν οι εκλογές του 2009 και η καταστολή που ακολούθησε σε διαμαρτυρία για το νοθευμένο εκλογικό αποτέλεσμα. Οι φυλακές έχουν μία «περιστρεφόμενη πόρτα» για τους δημοσιογράφους γράφει γλαφυρά η Επιτροπή.

Η όλη κατάσταση κάνει πολλούς δημοσιογράφους να αυτολογοκρίνονται και να μην αγγίζουν σοβαρά ζητήματα, προσθέτει η CPJ.

Ψηλά στον κατάλογο των χωρών που φυλακίζουν δημοσιογράφους είναι η Κίνα, η Τουρκία, η Συρία, η Ερυθραία, η Μιανμάρ και το Βιετνάμ.

Συνολικά, η Μέση Ανατολή η περιοχή που είναι πιο επικίνδυνη για τους δημοσιογράφους–σχεδόν οι μισοί των φυλακισμένων εργάζονται εκεί.

Το προηγούμενο μέγιστο που έχει καταγράψει η CPJ ήταν το 1996 όταν η Τουρκία φυλάκισε πολλούς δεκάδες Κούρδους δημοσιογράφους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger