Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

• Aπάντηση στις φήμες που θέλουν εμπλοκή του Μ. Όθωνα στην υπόθεση παιδεραστίας έδωσε ο ίδιος χθες



Μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη του 47χρονου προπονητή, Νίκου Σειραγάκη και τις αποκαλύψεις για τη φρικιαστική του δράση σε βάρος ανήλικων, το Ρέθυμνο εξακολουθεί να ζει σε μία πρωτόγνωρη πραγματικότητα.
Βασικό χαρακτηριστικό – εκτός από το συγκλονισμό που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις – είναι η διασπορά  δεκάδων φημών, που έχουν να κάνουν κυρίως με την πιθανή εμπλοκή κάποιων στην υπόθεση, ως προς το εάν γνώριζαν ή εάν συνέβαλαν στη χρονική καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αστυνομικής έρευνας και επιχείρησης.
Σε αυτές τις φήμες περί προσωπικής του εμπλοκής στην υπόθεση και της συμβολής του στην καθυστέρηση σύλληψης του Σειραγάκη, απάντησε χθες ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους δημοσιογράφους.
Ο κ. Όθωνας θέλησε να δώσει κατηγορηματική απάντηση, αποδίδοντας τη φημολογία σε «αρρωστημένα μυαλά», λέγοντας πως και «εκτός από τη βλακεία, και η αθλιότητα αποδεικνύεται ανίκητη». Παράλληλα, κάλεσε όσους μπορούν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη πτυχών της υπόθεσης να το κάνουν με στοιχεία, λέγοντας πως είναι «υποχρέωση τους», καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα είναι συνυπεύθυνοι.
Αναλυτικά, ο κ. Όθωνας σημείωσε: «Συνέστησα από την πρώτη στιγμή αποκάλυψης αυτής της υπόθεσης διακριτικότητα και αυτοσυγκράτηση. Γιατί μόνο έτσι η κοινωνία μας  θα επουλώσει τις πληγές της, διαφορετικά μεγάλα και υγιή κομμάτια της μπορούν να καταδικαστούν σε πολύχρονο μαρασμό. Επειδή αυτή η επιλογή για μένα ήταν και παραμένει μονόδρομος δεν πρόκειται να τροφοδοτήσω ή ούτε καν να ανεχτώ το τέρας της κακοήθειας, των ψίθυρων,  των φημών και του κοινωνικού κανιβαλισμού.
Σε ό,τι αφορά την απόπειρα, μια άθλια απόπειρα προσωπικής μου στοχοποίησης που προέρχεται και αναπαράγεται από αρρωστημένα προφανώς μυαλά δεν θα άξιζε ίσως καν να ασχοληθώ. Εξάλλου εκτός από τη βλακεία και η αθλιότητα αποδεικνύεται μερικές φορές ανίκητη.

Το γεγονός ότι η αποκάλυψη αυτής της υπόθεσης ξεκίνησε, εξελίχτηκε και
ολοκληρώθηκε επιτυχώς την περίοδο της δικής μου παρουσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαλλάσσοντας το Ρέθυμνο από μία χρόνια ανοιχτή πληγή δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει ως γεγονός.
Κατανοώ ότι κάποιοι δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι για πρώτη ίσως φορά στο Ρέθυμνο αρμόδιος για θέματα παραβατικότητας πολιτικός παράγοντας και μάλιστα τοπικός αντί να εμποδίζει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, την πιέζει καθημερινά αφόρητα, να κάνει τη δουλειά της προστατεύοντας την κοινωνία στο σύνολό της.
Τέλος, θέλω να κάνω μία έκκληση ειλικρινή και αγωνιώδη. Οποιοσδήποτε μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω αποκάλυψη άλλων ενδεχομένως πτυχών αυτής της υπόθεσης που αφορούν συμπεριφορές ανοχής ή συγκάλυψης ας βοηθήσει  με τον προσφορότερο τρόπο που θα επιλέξει. Έχει υποχρέωση να το κάνει. Διαφορετικά δεν θα είναι απλά ανεύθυνος, αλλά συνυπεύθυνός».
Βασικά ερωτήματα
Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στο φως της δημοσιότητας η δράση του παιδεραστή με την επ’ αυτοφώρω σύλληψη του, υπάρχουν πληροφορίες που δίνουν και παίρνουν σχετικά με την έναρξη και την κατάληξη των ερευνών.
Υπάρχουν πληροφορίες που δημιουργούν μία σειρά από ερωτηματικά, στα οποία κλήθηκε χθες ο κ.  Όθωνας να απαντήσει.
1.Υπήρχε όντως επώνυμη καταγγελία 14 μήνες πριν τη σύλληψη του Σειραγάκη για τη δράση του;

2.
 Πότε έγινε η αποστολή του περιβόητου ανώνυμου οπτικού υλικού στην Ασφάλεια και ακολούθως το διαβίβασε η Ασφάλεια στην Eισαγγελία Ρεθύμνου;

3.
 Γιατί καθυστέρησε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου από την Εισαγγελία;

4.
 Υπήρξε χρονικό διάστημα στο οποίο τελικά η υπόθεση «κόλλησε», με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της επιχείρησης και η ευτυχής κατάληξη με τη σύλληψη του δράστη;
Πιο συγκεκριμένα, με βάση αυτές τις πληροφορίες, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου δέχθηκε μία επώνυμη καταγγελία στις αρχές του Οκτωβρίου του 2010 που αναφερόταν στη δράση του Νίκου Σειραγάκη.
Ενάμιση μήνα αργότερα, είχε στα χέρια της έξι μαρτυρικές καταθέσεις, δύο παιδιών και τεσσάρων γονέων, στις οποίες ο ένας τουλάχιστον ανήλικος ανέφερε αναλυτικά τη δράση του Σειραγάκη και μάλιστα, κατά πληροφορίες, προανήγγειλε και νέα συνάντηση εντός των επόμενων ημερών.
Στη συνέχεια, - σύμφωνα πάντα με την ίδια πληροφορία - ενώ οι αξιωματικοί της ασφάλειας διαβίβασαν δύο φορές την δικογραφία – με τα στοιχεία που είχαν συλλέξει– στην Εισαγγελία Ρεθύμνου, η δικογραφία επέστρεψε πίσω με εντολή για συμπληρώσεις, παρότι η ασέλγεια επιβεβαιωνόταν από τις μαρτυρικές καταθέσεις, οι οποίες σε περιπτώσεις ασέλγειας – όπως λένε νομικοί κύκλοι – είναι υπεραρκετές για την άσκηση δίωξης και τη σύλληψη του δράστη.
Ωστόσο, το μεγάλο ερωτηματικό είναι γιατί – εάν αυτές οι πληροφορίες ευσταθούν – καθυστέρησε από την Εισαγγελία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα η εντολή για άμεσες ενέργειες από την Αστυνομία και για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του δράστη, παρότι η Ασφάλεια είχε διαβιβάσει τα στοιχεία; Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου με εισαγγελική εντολή έγινε μόλις στα τέλη του καλοκαιριού, ανοίγοντας έτσι πλέον το δρόμο στις αστυνομικές αρχές για τη σύλληψή του.
"Το φθινόπωρο πρώτη φορά έφτασε οπτικό υλικό στην εισαγγελία"
Τα ερωτήματα αυτά τέθηκαν την Παρασκευή στον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος για μία ακόμα φορά υποστήριξε ότι είχε εκ των υστέρων ενημέρωση, καθώς η πολιτική του ιδιότητα δεν του επιτρέπει να παρεμβαίνει στο αστυνομικό έργο.
Επιβεβαίωσε την ύπαρξη του οπτικού υλικού καθώς ανώνυμο DVD εστάλη στην Ασφάλεια Ρεθύμνου, για το οποίο ωστόσο είπε: «Με βάση την ενημέρωση που έχω εκ των υστέρων από τις αστυνομικές αρχές, γνώση οπτικού υλικού στην εισαγγελία υπήρξε για πρώτη φορά στις αρχές του φθινοπώρου και τότε η Εισαγγελική αρχή έδωσε άδεια άρσης επικοινωνιών του ύποπτου τότε δράστη συγκεκριμένων ενεργειών».
Ο κ. Όθωνας, ωστόσο, σε ερώτηση για το εάν υπήρξε επώνυμη καταγγελία, παρέπεμψε στις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., ότι η έρευνα ξεκίνησε με την αξιοποίηση απλών φημών για τη δράση του 47χρονου και όχι από καταγγελία. «Υπάρχει ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία λέει ότι ουσιαστικά η αστυνομία πήρε μία φήμη από τις ρούγες της πόλης και την έκανε υπόθεση, προανακριτικό υλικό και δικογραφία. Νομίζω ότι είναι σαφής η απάντηση», είπε.
Επιβεβαίωσε, πάντως, ο Μανώλης Όθωνας ότι η δικογραφία «πήγε και ήρθε» από την Ασφάλεια στην Εισαγγελία δύο φορές μέσα στο χρονικό διάστημα ενός χρόνου, λέγοντας: «Σωστές είναι αυτές οι πληροφορίες, εξ όσων γνωρίζω. Μπορείτε να απευθυνθείτε στις αστυνομικές αρχές, οι οποίες έχουν ανακοινώσει ότι η έρευνα γινόταν υπό την εποπτεία της εισαγγελικής αρχής από την πρώτη στιγμή. Όλα τα ευρήματα των παρακολουθήσεων ετίθεντο στη γνώση της εισαγγελικής αρχής, η οποία έδινε περαιτέρω κατευθύνσεις για την εξέλιξη της έρευνας. Αυτό είναι πράγματι έτσι».
Αξίζει, ακόμα, να αναφερθεί ότι κατά τον Μανώλη Όθωνα «η υπόθεση αυτή καθόλου δεν βοηθήθηκε από ιδιώτες σπόνσορες και χορηγούς», που απάντησε έτσι στις φήμες που θέλουν το οπτικό υλικό να είναι προϊόν ιδιωτικής παρακολούθησης που «προσέλαβε» γονέας που είχε πληροφορίες για τη δράση του προπονητή. «Οι ιδιωτικές υποθέσεις των ανθρώπων ή πρωτοβουλίες, που εγώ δεν γνωρίζω αν έγιναν παράλληλα, δεν έχουν καμία σχέση με την εξέλιξη της υπόθεσης ούτε με την επιτυχή έκβασή της», κατέληξε ο κ. Όθωνας.
Τέλος, ο κ. Όθωνας είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σε σχέση με το εάν ερευνώνται και άλλες περιπτώσεις ασέλγειας, όπως φημολογείται τις τελευταίες ημέρες.
Γραμμή στήριξης για οικογένειες και παιδιά
Από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή θα λειτουργεί γραμμή στήριξης όσων συμπολιτών κρίνουν ότι θέλουν να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων, με αφορμή την έκτακτη «δοκιμασία» που βιώνει η πόλη τις τελευταίες ημέρες.
Έτσι, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που επιχειρεί  ο Δήμος  Ρεθύμνης και η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης για την αποτελεσματική, επιστημονική και ανθρώπινη διαχείριση της πρωτοφανούς  κρίσης από την οποία δοκιμάζεται  η ρεθυμνιώτικη κοινωνία, ανακοινώθηκε ότι όσοι συμπολίτες κρίνουν ότι χρειάζονται επιστημονική βοήθεια και υποστήριξη στην αντιμετώπιση του προβλήματός τους, ότι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ: 28310 20799 καθημερινά, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή  (ειδικά για κάθε Τετάρτη η υπηρεσία θα είναι στη διάθεση τους μέχρι τις 8 το βράδυ).
Στο συγκεκριμένο τηλέφωνο απαντούν εξειδικευμένοι ψυχολόγοι οι οποίοι, με σεβασμό και εχεμύθεια, θα δίνουν τις δέουσες κατευθύνσεις και οδηγίες ώστε όλοι μαζί, με γνώση, δύναμη, αξιοπρέπεια, ευαισθησία και ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που μας αφορά όλους.
Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger