Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Από το λίγο κρασί, στον Σωκράτη, στο Stop και το...Aphrodisiac

Από το λίγο κρασί, στον Σωκράτη, στο Stop και το...Aphrodisiac Eurovision. Για κάποιους ένας πανευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού, για άλλους ένα κιτς πανηγύρι, για μερικούς άσκοπη δαπάνη χρημάτων και για τους περισσότερους μία ευκαιρία να μαζευτούν φίλοι στο σπίτι να παραγγείλουν πίτσα και να σχολιάσουν τις ανεκδιήγητες εμφανίσεις όλων όσοι συμμετέχων. 



Για πρώτη φορά η χώρα μας εμφανίστηκε στη Eurovision το 1974 με τη Μαρινέλλα που τραγούδησε «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου...». Η καλύτερη θέση ήταν βέβαια ήταν η πρώτη το 2005 με την Έλενα Παπαρίζου και το «My Number one» και η χειρότερη ήταν η 20η το 1998 με το συγκρότημα «Θάλασσα» την τραγουδίστρια Διονυσία Καρόκη και το τραγούδι «Μια κρυφή ευαισθησία».



Τα τελευταία 38 χρόνια υπήρξαν και κάποιες φορές που δεν συμμετείχαμε. Ποιοι ήταν οι λόγοι.

• 1975: Η Ελλάδα δεν συμμετείχε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρώτη συμμετοχή της Τουρκίας τη στιγμή που ήταν ακόμη νωπά τα γεγονότα του 1974
• 1982: Η ΕΡΤ ενώ είχε επιλέξει αρχικά τραγούδι (Σαρανταπέντε κοπελιές με ερμηνευτή τον Θέμη), το απέσυρε στη συνέχεια θεωρώντας το (όπως και τα άλλα υποψήφια της χρονιάς εκείνης), μη αντιπροσωπευτικό του ελληνικού τραγουδιού.
• 1984: Τη χρονιά αυτή η ΕΡΤ απεφάνθη ότι η Γιουροβίζιον είναι διοργάνωση χαμηλού επιπέδου και δεν προκήρυξε καν διαγωνισμό εκπροσώπησης.



• 1986: Η Ελλάδα είχε δηλώσει αρχικά συμμετοχή (είχε μάλιστα κληρωθεί να εμφανιστεί στη 17η θέση) και πιθανότατα να είχε εκπροσωπηθεί με το τραγούδι Βάγκον Λι ( Πωλίνα), αποσύρθηκε όμως όταν διαπίστωσε ότι η διοργάνωση είχε προγραμματισθεί το Μ.Σάββατο
• 1999: Τη χρονιά εκείνη η Ελλάδα αποκλείστηκε από την EBU με βάση τις βαθμολογίες της τα 5 τελευταία χρόνια, ένα σύστημα που απέκλειε μια σειρά χωρών για να μην υπάρχει μεγάλος όγκος συμμετοχών (δεν είχαν καθιερωθεί ακόμη οι ημιτελικοί).
• 2000: Η επίσημη δικαιολογία της Ελληνικής απουσίας ήταν η έλλειψη χρημάτων.




Ποιες ήταν κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές ελληνικής συμμετοχές:

1979: Η Ελπίδα και ο «Σωκράτης» έφερε τη χώρα μας στην όγδοη θέση αν και τα προγνωστικά μας έφερναν στην κορυφή

1987: Οι θρυλικοί «Bang» - ο Θάνος Καλλίρης και ο Βασίλης Δερτιλής - με το «Στοπ» πήραν τη 10η θέση ανάμεσα σε 22 χώρες.

1989: Η Μαριάννα Ευστρατίου και «Το δικό σου αστέρι» έφτασε στην ένατη θέση που ήταν και η καλύτερη μέσα σε όλη τη δεκαετία του ΄80 που μάλλον χαρακτηρίζεται από μέτριες εμφανίσεις.



1991: Η «Άνοιξη» του Αντρέας Μικρούτσικου και της Σοφίας Βόσσου είναι ίσως το πιο αδικημένο τραγούδι στην ιστορία του θεσμού. Προγνωστικά έφερναν το τραγούδι στην κορυφή το οποίο όμως έφτασε μόνο μέχρι τη 13η θέση. Είναι αλήθεια όμως ότι μέχρι σήμερα ακούγεται, τραγουδιέται και αποτελεί τον απόλυτο έρωτα των γιούροφανς.

1993: Ελλάδα χώρα του φωτός και η Καίτη Γαρμπή με το σιέλ σούπερ σέξι φόρεμα της Σήλιας Κριθαριώτη αφήνει άφωνη την Ευρώπη και κατακτά την ένατη θέση.



2001: Κάνουν την εμφάνιση τους οι Αντίκ και συστήνεται στο κοινό η Έλενα Παπαρίζου και σκαρφαλώνει στην Τρίτη θέση προκαλώντας υστερία στην Ελλάδα.

2002: S A G A P A O και ο Μιχάλης Ρακιτζής, προκάλεσε εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα, θύμισε μαζί με τους χορευτές του Ρόμποκοπ, ίδρωσε, έκλεισε το μάτι, και κατέκτησε τη 17η θέση Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο τραγούδι είναι ένα από τα αγαπημένα όλων των γιουροφάνς ανά την Ευρώπη.

2008: Η Καλομοίρα και το Secret Combination και η Ελλάδα για μια ακόμα φορά στην πρώτη τριάδα


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger