Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Το παραμυθένιο σκηνικό των λουτρών Πόζαρ


Το παραμυθένιο σκηνικό των λουτρών Πόζαρ 
Στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, μόλις 13 χιλιόμετρα από την Αριδαία και 25 από την Έδεσσα βρίσκονται τα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ. Τεράστια πλατάνια, το ποτάμι που κατηφορίζει στο φαράγγι και ο ήχος των νερών που ταξιδεύει τους επισκέπτες, συνθέτουν το σκηνικό των Λουτρών Πόζαρ. 
Οι εγκαταστάσεις του συγκροτήματος είναι οργανωμένες σε μία μικρή λουτρόπολη με ξενοδοχεία, εστιατόρια, πισίνες και αποδυτήρια, προσφέροντας στον επισκέπτη εξυπηρέτηση υψηλών προδιαγραφών

Οι ιαματικές πηγές των Λουτρών Πόζαρ αναβλύζουν σε υψόμετρο 390 μέτρων. Δημιουργούνται από το νερό της βροχής, το οποίο εισχωρεί στο έδαφος σε μεγάλο βάθος, εκεί θερμαίνεται, στη συνέχεια ανεβαίνει ψηλότερα και σταδιακά εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα στοιχεία. Τα ιαματικά θερμά νερά των Λουτρών Πόζαρ έχουν σταθερή θερμοκρασία 37ο C ενώ η θερμοκρασία άλλων φυσικών πηγών μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 60ο C.

Οι λουτροθεραπείες ενδείκνυνται για ρευματοειδή αρθρίτιδα, αρθροπάθειες, παθήσεις των νεφρών, δερματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις και προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος. Στα Λουτρά Πόζαρ μπορείτε να απολαύσετε το νερό σε μία από τις ειδικά διαμορφωμένες εσωτερικές πισίνες ή σε έναν από τους λουτήρες. Η μεγάλη εξωτερική πισίνα προσφέρεται για βουτιές τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Όσο για τους λάτρεις του υδρομασάζ, οι αμέτρητοι καταρράκτες με τις 5 φυσικές λίμνες, όπου τα ζεστά νερά αχνίζουν από το έδαφος, υπόσχονται στιγμές πραγματικές χαλάρωσης. Στη λουτρόπολη υπάρχουν δύο υδροθεραπευτήρια. Το πρώτο λειτουργεί από το 1960 και περιλαμβάνει 48 ατομικούς λουτήρες, 2 εσωτερικές πισίνες και 2 ατομικά χαμάμ, χωρητικότητας 6 ατόμων. Από τα τέλη του 2005 ξεκίνησε και η λειτουργία ενός νέου υδροθεραπευτηρίου με 6 ατομικές πισίνες και τεχνητούς καταρράκτες.
Τα Λουτρά Πόζαρ είναι ένας προορισμός για όσους θέλουν να συνδυάσουν την επαφή με την φύση, την ξεκούραση και τα οφέλη της λουτροθεραπείας, η οποία είναι λάθος να πιστεύουμε, ότι απευθύνεται μόνο σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Δεν είναι μόνο μέσο σωματικής ανακούφισης και θεραπείας, αλλά και μέσο ευφορίας, ψυχικής και πνευματικής. Δεν είναι τυχαίο, ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι είναι υπέρμαχοι της άποψης, ότι 10 λουτρά ετησίως δυναμώνουν τον οργανισμό και τον θωρακίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
 
Πώς θα φτάσετε στα Λουτρά Πόζαρ
Οδικώς με αυτοκίνητο τα Λουτρά Πόζαρ απέχουν 550 χλμ. από Αθήνα και μόλις 100 χλμ. από Θεσσαλονίκη. Από νότια Ελλάδα -ως πιο σύντομη διαδρομή ακολουθείστε την εθνική οδό Κατερίνης-Θεσσαλονίκης. Μετά την Κατερίνη με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη θα δείτε σήμανση προς Βέροια. Θα βγείτε στην έξοδο της Βέροιας ακολουθώντας την εθνική Θεσσαλονίκης- Βέροιας, μετά από λίγα χλμ. ακολουθήστε τη σήμανση προς Αλεξάνδρεια και συνεχίζετε οδηγούμενοι από τις ταμπέλες προς Γιαννιτσά - Έδεσσα. Πλησιάζοντας την Έδεσσα, πριν από την Σκύδρα, θα δείτε ταμπέλα για Λουτρά Αριδαίας (Λουτρά Πόζαρ).
       
 Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger