Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Τα 6 επαγγέλματα που βλάπτουν την υγεία


Μπορεί να προσέχετε τη διατροφή σας ή να γυμνάζετε τακτικά, όμως ενδεχομένως να «σαμποτάρει» την υγεία σας το ίδιο το επάγγελμά σας. Δείτε, ποια επαγγέλματα βλάπτουν την υγεία μας και λάβετε τα μέτρα σας.


Νοσηλευτές: η κατάθλιψη προ των πυλών
Είναι πια κοινό μυστικό πως όσοι ασχολούνται επαγγελματικά στον χώρο της υγείας, πέρα από τις πραγματικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά, συχνά αντιμετωπίζουν έντονους κλονισμούς στην ψυχική τους υγεία.
Ο ανθρώπινος πόνος, ο θάνατος και η αρρώστια με τα οποία έρχονται καθημερινά σε επαφή, τους υπενθυμίζουν την τρωτή φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και συχνά τους «ρίχνουν» ψυχολογικά καθώς συνειδητοποιούν πώς ίσως δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να απαλύνουν τον πόνο. Και έτσι η κατάθλιψη, τους χτυπά δειλά την πόρτα.

Καθηγητές: προσοχή στην ορθοστασία
Αν η δουλειά σας απαιτεί πολύωρη ορθοστασία, τότε τα πράγματα είναι μάλλον επικίνδυνα για εσάς. Για επαγγέλματα, όπως οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι πωλητές, όπου η ορθοστασία αποτελεί καθημερινότητα, υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσουν αρθρίτιδα στα πόδια. Ποια είναι η λύση; Αν η δουλειά σας απαιτεί να στέκεστε όρθιοι πολλές ώρες, προτιμήστε να φοράτε άνετα, μαλακά παπούτσια, χωρίς καθόλου τακούνια που θα επιβαρύνουν την κατάστασή σας.




Στρατός: ψυχολογική πίεση στα άκρα
Μπορεί σε κάποιους ο στρατός να φαντάζει μια εύκολη δουλειά, όμως όσοι τον υπηρετούν μιλούν συχνά για αφόρητη ψυχολογική πίεση, εμμονή στην πειθαρχία και έμφαση στην τελειότητα. Και καθώς δεν είναι όλοι τόσο έτοιμοι ή τόσο αποφασισμένοι να ακολουθήσουν πιστά τις στρατιωτικές επιταγές, ο στρατός μπορεί να αποδειχθεί ένα εφιαλτικό επαγγελματικό περιβάλλον με πολλαπλές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εργαζόμενων.

Καλλιτέχνες: υψηλό ποσοστό διαζυγίων
Δεκάδες έρευνες έχουν αποδείξει πως ένας από τους βασικότερους κινδύνους για την ψυχική και σωματική υγεία των χορευτών και των καλλιτεχνών γενικότερα, δεν είναι άλλος από την άστατη καθημερινότητα που συχνά διαλύει την προσωπική τους ζωή και τους οδηγεί σε διαζύγια. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι barmen ενώ από την άστατη ζωή λόγω επαγγέλματος ταλαιπωρούνται και οι ναυτικοί.




Οικοδομή: αναπνευστικά προβλήματα
Είτε είστε αρχιτέκτονας ή πολιτικός μηχανικός είτε ασχολείστε ως εργάτης ή χτίστης σε μια οικοδομή, το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις έρευνες είναι ίδιο: αναπνευστικά προβλήματα.
Η σκόνη προκαλεί βήχα, πόνο στο στήθος, προβλήματα στην αναπνοή και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών ασθενειών, όπως άσθμα ή ακόμη και καρκίνο του πνεύμονα.

Οδηγοί φορτηγών: ο χαμένος ύπνος
Σύμφωνα με έρευνα της κλινικής του Cleveland, οι άνθρωποι που δεν έχουν σταθερό ωράριο ύπνου, ταλαιπωρούνται από αϋπνίες και δύσκολα «ξανακουρδίζουν» το βιολογικό τους ρολόι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας επαγγελματικής κατηγορίας είναι οι φορτηγατζήδες, που συχνά διασχίζουν χώρες και σύνορα με τα φορτηγά τους και κάνουν τη νύχτα-μέρα προκειμένου να φτάσουν μια ώρα νωρίτερα στον προορισμό τους αλλά και όσοι εργάζονται νύχτα και κοιμούνται το πρωί, όπως νυχτοφύλακες κ.α. Πέρα από αϋπνίες ωστόσο, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να παρουσιάσουν και άλλα συμπτώματα, όπως έλλειψη ενέργειας, πονοκέφαλοι, αδυναμία συγκέντρωσης κ.α.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger