Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Ξενοδοχείο με θέα στον ωκεανό



Μπορεί ένας ατσάλινος σκελετός που ρουφούσε πετρέλαιο να μεταμορφωθεί σε οικολογικό κτίριο; Σύμφωνα με τις αρχιτέκτονες Κου Γι Κι και Χορ Σούε Γουέρν από τη Μαλαισία η απάντηση είναι ναι: σχεδίασαν μια δομή που μετατρέπει τις παροπλισμένες πλατφόρμες πετρελαίου σε οικιστικά κέντρα εξοπλισμένα με όλες τις ανέσεις, όπως δημοσίευσε το περιοδικό Focus



Η ιδέα δεν είναι παράξενη: μόνο στον Κόλπο του Μεξικού, που μολύνθηκε από το ατύχημα της BP, υπάρχουν 27.000 εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου και αερίου. Η βραζιλιάνικη εταιρεία Petrobas, για παράδειγμα, προβλέπει να τις αντικαταστήσει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια με κέντρα βάθους 2.000 μέτρων, που θα ελέγχονται εξ αποστάσεως και θα κατοικούνται από ρομπότ.



Καθαρές πηγέςΤο μαλαισιανό σχέδιο προβλέπει τη χρήση πλατφόρμων τόσο πάνω όσο και κάτω από την επιφάνεια του νερού, για να φιλοξενούνται μέχρι 1.000 κάτοικοι. Οι φιλοξενούμενοι θα καταλύουν σε προκατασκευασμένες μονάδες, ενώ στα δύο υποβρύχια εργαστήρια θα εργάζονται θαλάσσιοι βιολόγοι. Ο ενδιάμεσος όροφος θα φιλοξενεί χώρους αναψυχής: μια πισίνα με βατήρα και την περιοχή όπου θα αγκυροβολούν τα διωτικά σκάφη. Οι χώροι θα συνδέονται με ανελκυστήρες.



Σύμφωνα με το Focus, η ενέργεια θα είναι αποκλεισιτκά «καθαρή». Στην οροφή, που θα διαθέτει ελικοδρόμιο και γερανούς ανύψωσης, προβλέπεται η τοποθέτηση μιας φωτοβολταϊκής μεμβράνης, για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας και ανεμογεννητριών. Μέσα στη θάλασσα, θα υπάρχουν ενεργοί συλλέκτες για να λαμβάνουν την ενέργεια των θαλάσσιων ρευμάτων.



Το πόσιμο νερό θα προέρχεται από τη συλλογή βρόχινου νερού, την αφαλάτωση του θαλασσινού και τον βιολογικό καθαρισμό των λεγόμενων «γκρίζων νερών» (ημιακάθαρτα απόβλητα από οικιακές δραστηριότητες όπως πλύσιμο).
































Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger