Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Κάμερα και face recognition σε γυαλιά!!!







Χάρη σε έναν επαναστατικό σκελετό γυαλιών που κατασκεύασε ομάδα ερευνητών στην Οξφόρδη, με αισθητήρες και κάμερα, τα άτομα με μειωμένη όραση θα μπορούν να έχουν εικόνα του περιβάλλοντός τους.


Η αποκάλυψη της τεχνολογίας αυτής, και συγκεκριμένα ο σκελετός των γυαλιών, έκανε την εμφάνισή του στο Royal Society Summer Science Exhibition. Ο τρόπος που δουλεύουν τα γυαλιά αυτά είναι ο εξής: ο σκελετός διαθέτει κάμερα τοποθετημένη στο άκρο τους, ενώ οι φακοί είναι διάσπαρτοι με φώτα – πρόκειται για μια τεχνολογία που επιτρέπει στους χρήστες που υποφέρουν από βαριά δυσλειτουργία της όρασής τους να μπορούν να έχουν μπροστά τους μια, γενική έστω, εκδοχή του περιβάλλοντός τους.


Το καλύτερο μάλιστα της υπόθεσης είναι πως τα γυαλιά φιλτράρουν τα δεδομένα με τη χρήση τεχνολογιών όπως η ανίχνευση προσώπων, softwareανίχνευσης, ανιχνευτές θέσης και αισθητήρες βάθους. Πρόκειται ακριβώς για την τεχνολογία που κάποιος μπορεί να βρει σε handsets και gamingσυστήματα.


Εντωμεταξύ, όλη η επεξεργασία που απαιτείται για την αναγνώριση αντικειμένων λαμβάνει χώρα σε έναν υπολογιστή τύπου smartphone, ο οποίος άνετα τοποθετείται σε μια τσέπη.


Παρόλο πάντως που οι σκελετοί αυτοί δεν μοιάζουν με κανονικά γυαλιά, παραμένουν διάφανοι, επιτρέποντας οπτική επαφή με το άτομο που τα φορά. Ο υπεύθυνος του πρότζεκτ, Stephen Hicks, παραδέχτηκε πως τα άτομα με προβλήματα όρασης θα πρέπει να συνηθίσουν να λαμβάνουν όλες αυτές τις πληροφορίες, αλλά όταν αυτό γίνει, θα μπορούν να αναθέσουν διαφορετικά χρώματα σε ανθρώπους και αντικείμενα, να διαβάζουνbarcodes και τίτλους εφημερίδων.


Πάντως, θα περάσει κάποιος χρόνος μέχρι να δούμε στο εμπόριο τα γυαλιά αυτά, τα οποία αναμένεται να κοστίζουν περί τα $800.


pcw.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger