Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Υπνοβάτης ο ένας στους τρεις μικρούς και μεγάλους

http://www.newpost.gr/var/thumbs/ypnos1306_625___.jpg Η υπνοβασία των ενηλίκων είναι δύο φορές πιο συχνή απ’ ό,τι νόμιζαν έως σήμερα οι επιστήμονες...
σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη.

Όπως έδειξε, το 3,6% των ενηλίκων – περίπου ο ένας στους 25 – υπνοβατεί, ενώ τα έως τώρα στοιχεία μιλούσαν για έναν στους 50.


Όταν εξάλλου συνυπολογίσθηκαν τα ποσοστά των παιδιών που υπνοβατούν, ο συνολικός αριθμός των υπνοβατών σε όλες τις ηλικίες έφτασε στο 29,2% - σχεδόν ο ένας στους τρεις.


Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους «υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η υπνοβασία είναι πολύ πιο συχνή στους ενήλικες απ’ ό,τι υπολογιζόταν έως πρότινος».


Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Neurology», κατέληξαν σε συτά τα ευρήματα λαμβάνοντας συνεντεύξεις από 19.136 εθελοντές για την ψυχική υγεία, το ιατρικό ιστορικό, την χρήση φαρμάκων και την υπνοβασία.


Όσοι δήλωσαν πως δεν είχαν υπνοβατήσει κατά το τελευταίο έτος, ρωτήθηκαν εάν υπνοβατούσαν ως παιδιά.


Περισσότερο από το 80% των υπνοβατών δήλωσαν πως υπνοβατούσαν επί περισσότερο από 5 χρόνια, ενώ ο ένας στους τρεις είχε οικογενειακό ιστορικό της διαταραχής αυτής.


Όσοι εθελοντές έπασχαν από κατάθλιψη, είχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να υπνοβατούν, ενώ όσοι έκαναν κατάχρηση αλκοόλ ή έπασχαν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή επίσης είχαν περισσότερες πιθανότητες να υπνοβατούν.


Οι εθελοντές που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά της οικογένειας των SSRI είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να υπνοβατούν δύο ή περισσότερες φορές τον μήνα, σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν τα έπαιρναν.


Αντιθέτως, τα επεισόδια της υπνοβασίας δεν φάνηκε να συσχετίζονται με το φύλο, ενώ έδειξαν να μειώνονται με την ηλικία.


Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μωρίς Οχάγιον, καθηγητής Ψυχιατρικής & Συμπεριφορικών Επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να εξηγηθεί η συσχέτιση της υπνοβασίας με τα ψυχιατρικά νοσήματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger