Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ταινία: Λάρισα Εμπιστευτικό



Avant Premiere "ΛΑΡΙΣΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ"

Για χρόνια, η ζωή στην Πεζούλα και τη Βρυσούλα κυλούσε αρμονικά. Όμως το τελευταίο διάστημα τα δύο χωριά έξω από τη Λάρισα βρίσκονται σε... "εμπόλεμη" κατάσταση. Πλέον ένας τοίχος έχει χτιστεί, χωρίζοντας Πεζούλα και Βρυσούλα, ώστε κανείς να μην μπλέκεται στην δουλειά του άλλου. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Καλλικράτης ενώνει τα δύο χωριά την ίδια στιγμή που μαίνεται η διαμάχη για το που θα εγκατασταθεί το εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού. Την ίδια στιγμή στο γραφείο του υπουργού κ. Πίπα στήνεται μια περίτεχνη κομπίνα με θύμα τους κατοίκους της περιοχής. Η κηδεία στο χωριό ενός μεγαλοδημοσιογράφου (και λαμόγιου) θα φέρει την αναστάτωση, φέρνοντας στην επιφάνεια μίζες, λαδώματα, έρωτες, μυστικά και παρανομίες...

Μετά την ανέλπιστα μεγάλη επιτυχία του «I Love Karditsa», ο Στράτος Μαρκίδης ανηφορίζει και πάλι στον Θεσσαλικό κάμπο και στήνει μια κωμωδία καταστάσεων και παρεξηγήσεων με φόντο δύο χωριά της Λάρισας. Το σεναριακό μοτίβο είναι πανομοιότυπο με την "Καρδίτσα", έχοντας μια πλειάδα από άνισες υπό-ιστορίες φορτωμένες κλισέ να συνδέονται με ένα προσχηματικό σενάριο. Και μπορεί κάποια από τα αστεία να είναι επιτυχημένα και να φέρνουν γέλιο, όμως η τελική γεύση είναι αμήχανη θυμίζοντας εφηβικό πάρτι όπου ανάμεσα στα καλά ανέκδοτα άνοστες εξυπνάδες και χιλοπαιγμένα κλισέ πέφτουν βροχή.

Παρόλα αυτά το βασικότερο πρόβλημα του «Λάρισα Εμπιστευτικό» δεν είναι στο αδύναμο σενάριο, αλλά στην απροκάλυπτη εκμετάλλευση της τηλεοπτικής επιτυχίας των πρωταγωνιστών. Έτσι η πλειοψηφία των ερμηνειών, όλο και κάποιον τηλεοπτικό ρόλο θυμίζουν. Η Έφη Παπαθεοδώρου ξαναπαίζει τη Θεοπούλα του "Παρά Πέντε", ο Μιχάλης Μαρίνος είναι φτυστός ο σύμβουλος της Ντάλιας Χατζηαλεξάνδρου (και πάλι από το "Πάρα Πέντε"), ο Πέτρος Μπουσουλόπουλος και ο Θανάσης Τσαλταμπάσης την παρέα του "Ευτυχισμένοι Μαζί", η Τιτίκα Σαρικούλη είναι ίδια η αθυρόστομη γιαγιά του "Μπαμπά Μην Τρέχεις", ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης επαναλαμβάνει τον καφετζή που γνωρίσαμε "Καφέ της Χαράς" και η Ελένη Γερασιμίδου τον ρόλο που την καθιέρωσε στους "Δέκα Μικρούς Μήτσους". Μέχρι και ο Σταύρος Νικολαϊδης θυμήθηκε τον γκέι χασάπη που ξεχωρίσαμε στα "Εγκλήματα"! Ας αφήσουμε ασχολίαστο τον Μάριο Ιορδάνου στο ρόλο του... "καμασουτρα".

Κάπως έτσι κυλούν τα 96 λεπτά του «Λάρισα Εμπιστευτικό» για να κλείσουν με μια προβλέψιμη σεναριακή υπόκλιση στην νεοελληνική κουτοπονηριά και (δήθεν) καπατσοσύνη των "απλών ανθρώπων", προς τέρψη πάντα του κοινού. Μπορεί αυτή την εποχή να ψάχνουμε απεγνωσμένα ευκαιρίες να σκάσει λίγο το χειλάκι μας, όμως λίγος σεβασμός στη νοημοσύνη του θεατή δεν βλάπτει.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger