Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Νέος γύρος διπλωματικής δυσφορίας Τουρκίας-Γαλλίας για τη γενοκτονία των Αρμενίων

 O Νικολά Σαρκοζί και ο Αρμένιος ομόλογός τους αποτίουν φόρο τιμής στο μνημείο της γενοκτονίας στο Γερεβάν: Το Παρίσι έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία από το 2001
O Νικολά Σαρκοζί και ο Αρμένιος ομόλογός τους αποτίουν φόρο τιμής στο μνημείο της γενοκτονίας στο Γερεβάν: Το Παρίσι έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία από το 2001 

Αγκυρα, Τουρκία
Την έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας απέναντι στο Παρίσι προκαλεί ξανά το ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων: Η Τουρκία αντιδρά σε γαλλικό νομοσχέδιο που προβλέπει την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας, όπως ισχύει και με την άρνηση του Ολοκαυτώματος.

H Γαλλία έχει αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων από το 2001. Στις 22 Δεκεμβρίου, η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει εάν η άρνησή της θα διώκεται και από το νόμο -με προβλεπόμενη ανώτατη ποινή κάθειρξη ενός έτους και πρόστιμο 45 χιλ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο συντάχθηκε στη νομοθετική βάση της ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος, την οποία έχει υιοθετήσει η Γαλλία από το 1990.

Τούρκοι αξιωματούχοι προειδοποιούν πως η υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα προξενήσει «ανεπανόρθωτη ζημιά» στις διμερείς σχέσεις, ενώ την Πέμπτη το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε πως ο Τούρκος διπλωμάτης Ενγκίν Σολάκογλου προανήγγειλε ανάκληση του πρέσβη στο Παρίσι -θέση που δεν σχολίασε επισήμως το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δείχνουν όμως ξεκάθαρα το κλίμα που επικρατεί στην Άγκυρα: Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, είπε ότι «ισοδυναμεί με απαγόρευση εναλλακτικής θεώρησης (ιστορίας), νοοτροπία που ανήκει στο Μεσαίωνα».

«Εάν περάσει ένας τέτοιος νόμος, η Γαλλία θα είναι επικεφαλής της άφιξης της νοοτροπίας του Μεσαίωνα στην Ευρώπη» είπε ο Νταβούτογλου.

Ομάδα Τούρκων βουλευτών θα επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα το Παρίσι και έχει προγραμματίσει συνομιλίες με Γάλλους βουλευτές εν όψει της ψηφοφορίας.
Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger