Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Τα βάρη εμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους


Ακόμα έναν λόγο για να κάνουν βαράκια οι γυναίκες ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες. Μελετώντας μία ομάδα νεαρών γυναικών, ηλικίας 25 έως 44 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δύο προπονήσεις με βάρη την εβδομάδα μπορεί να αποτρέψουν τη σχετιζόμενη με την ηλικία αύξηση του σωματικού λίπους στην κοιλιά και στους μηρούς – και αυτό διαπιστώθηκε ότι συμβαίνει ακόμα και στις κυρίες με λίγα ή πολλά περιττά κιλά.

Τη σχετική μελέτη, που διήρκεσε δύο χρόνια, εκπόνησαν επιστήμονες από το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πεννσυλβάνια, στη Φιλαδέλφεια.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τις εθελόντριές τους είτε να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα ασκήσεις με βάρη στο τοπικό γυμναστήριο είτε να περπατούν με γρήγορο βήμα επί 30 λεπτά τη φορά, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.

Μεταξύ των 133 γυναικών που ολοκλήρωσαν τη μελέτη, όσες έκαναν προπόνηση με βάρη έχασαν σχεδόν το 4% του σωματικού λίπους τους κατά μέσον όρο, ενώ όσες βάδιζαν είχαν αμελητέα διαφορά (έχασαν μόλις το 0,01% του λίπους που είχαν κατά την έναρξη της μελέτης).
Όπως έγραψαν οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη δρα Κάθριν Χ. Σμιτζ, στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής», οι εθελόντριες που έκαναν βάρη απέκτησαν επίσης λιγότερο λίπος στην κοιλιά σε σύγκριση με όσες βάδιζαν (7% έναντι 21%), ενώ ανάλογο όφελος υπήρχε και για τους μηρούς τους.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η προπόνηση με βάρη, δύο φορές την εβδομάδα, είναι μια καλή λύση για να μειωθεί η αύξηση του σωματικού λίπους των γυναικών πριν από την εμμηνόπαυση, συνεπέραναν οι ερευνητές.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ανάλογο όφελος πρέπει να υπάρχει και στους άνδρες, αν και η συσσώρευση λίπους σε αυτούς δεν είναι τόσο έντονη με την ηλικία.

















Πηγή 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger