Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Κερδισμένη η παρτίδα, λέει ο Αντ.Σαμαράς για το θέμα των γραπτών δεσμεύσεων








Ο Αντ.Σαμαράς εμφανίζεται ικανοποιημένος από την υπόθεση των επιστολών







Ο Αντ.Σαμαράς εμφανίζεται ικανοποιημένος από την υπόθεση των επιστολών  



















 Αθήνα











Με μία παρτίδα σκάκι, από την οποία βγήκε κερδισμένος, παρομοίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους αναφορικά με τις έγγραφες δεσμεύσεις από πλευράς του. 

«Η διαπραγμάτευση είναι σαν ένα παιχνίδι πάνω σε σκακιέρα. Κάνεις κινήσεις και περιμένεις την κίνηση του άλλου. Εκεί πρέπει να μείνεις σταθερός και εγώ έμεινα σταθερός» δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλε την Τετάρτη στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται ικανοποιημένος από την υπόθεση των επιστολών και υποστηρίζει ότι με τη σταθερή του στάση «τα πετύχαμε όλα».

Το κλίμα στην ηγετική ομάδα της ΝΔ πλέον είναι τελείως διαφορετικό από τις προηγούμενες ημέρες, όπου ο προβληματισμός αυξανόταν, όσο αυξάνονταν τα μηνύματα πως δεν θα εκταμιευθεί η έκτη δόση. 

Από την ώρα που εστάλη η επιστολή, και ειδικά μετά τα πρώτα θετικά μηνύματα από τους πιστωτές, τα δεδομένα αλλάζουν σταδιακά. Ο πρόεδρος της ΝΔ, αν και πρέπει να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να πείσει την κομματική του βάση που έχει υιοθετήσει την αντιμνημονιακή γραμμή, είναι σε καλύτερη διάθεση.

Σύμφωνα με το Βήμα, το παρασκήνιο και οι διαβουλεύσεις ήταν έντονες και καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής στάσης του κ. Σαμαρά, διαδραμάτισαν οι δυο αντιπρόεδροι και νυν υπουργοί, οι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας.

Παράλληλα, ιδιαίτερα καθοριστικός ήταν ο ρόλος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος με τη στάση του στο εξωτερικό πριν δυο ημέρες και με την «έντιμη και καθαρή» σχέση που έχει με τον κ. Σαμαρά διευκόλυνε τις εξελίξεις και βοήθησε αρκετά να βελτιωθεί το κλίμα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο, δε, της διαπραγμάτευσης, σημαντικό στοιχείο ήταν η αφαίρεση του τμήματος της επιστολής που αναφερόταν στις εκλογές, που υπήρχε στο κείμενο προς το ΕΛΚ. 

«Η ενδεικτική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών παραμένει η 19η Φεβρουαρίου και η όποια μετάθεσή της έχει να κάνει μόνο με την συμφωνία του PSI, του 'κουρέματος' του ελληνικού χρέους» είναι σταθερά η άποψη της ΝΔ, αλλά στο παρασκήνιο δέχονται τα υψηλόβαθμα στελέχη της μια μικρή παράταση του βίου της κυβέρνησης. 

Όπως αναφέρουν κεντρικά στελέχη της ΝΔ, το θέμα των εκλογών είναι ένα καθαρά εσωτερικό θέμα και όχι υπόθεση των Ευρωπαίων εταίρων.

Επίσης, συνεργάτες του κ. Σαμαρά υποστηρίζουν ότι στην επιστολή δεν απεμπολεί το δικαίωμα διαπραγμάτευσης και επικαλούνται δημοσίευμα της Wall Street Journal, όπου επισημαίνεται ότι στην επιστολή «επαναλαμβάνεται ρητά η μακροχρόνια αντίρρηση του Αντώνη Σαμαρά για το μείγμα των μέτρων λιτότητας που υιοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, όπως υποσχέθηκε στους δανειστές… Επίσης, κατηγορεί την υπερβολική φορολογία για την επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα- που διανύει πλέον το 5ο έτος- η οποία οδηγεί σε πτώση τα κρατικά έσοδα ,αυξάνει τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και εκτινάσσει στα ύψη τα επίπεδα της ανεργίας…».

Με βάσει και την αναφορά του συγκεκριμένου δημοσιεύματος, το κεντρικό στοιχείο για τον κ. Σαμαρά την επόμενη ημέρα είναι το θέμα της φορολογίας και της αλλαγής της φορολογικής πολιτικής. Αυτό είναι, με βάσει και τα πλαίσια του αυστηρού προγράμματος, ένα ζήτημα στο οποίο μπορεί να υπάρξουν «τροποποιήσεις», έναν όρο που υπήρχε στην επιστολή, αντί για την περίφημη λέξη «επαναδιαπραγμάτευση».

in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger