Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Έτοιμη η Βρετανία για διαδικτυακές «υπερπτήσεις» σε δίκτυο 4G




Πρόκειται για τεχνολογία που δίνει τη δυνατότητα πλοήγησης κατά 10 φορές ταχύτερα από τα τωρινά δίκτυα 3G ενώ φαίνεται να θέτει τις βάσεις για τη διαδικτύωση και άλλων συσκευών.


Το Λονδίνο πρόκειται να «γυρίσει τον διακόπτη» στο υψηλής ταχύτητας Ιντερνετ 4G παράλληλα με την μεγαλύτερης κλίμακας δημόσια δοκιμή στη Βρετανία. Με την πρωτοβουλία του παρόχου Ο2, του δεύτερου μεγαλύτερου της χώρας με 22 εκατομμύρια συνδρομητές, η δοκιμή συμπεριλαμβάνει περισσότερες από 25 κεραίες που καλύπτουν15 τετραγωνικά μίλια στις συνοικίες Canary Wharf, Soho, Westminster, South Bank και Kings Cross.

Το νέο δίκτυο θα «τρέξει» για 9 μήνες και ο εξοπλισμός που θα εγκατασταθεί θα γίνει σταδιακά μέρος του πρώτου εμπορικού δικτύου 4G της Ο2. Πρόκειται για τεχνολογία που δίνει τη δυνατότητα πλοήγησης κατά 10 φορές ταχύτερα από τα τωρινά δίκτυα 3G - πολλές φορές οι κάτοχοι smartphones απογοητεύονται από τις ταχύτητές τους, οι οποίες είναι εμφανώς μικρότερες από τις broadband συνδέσεις. Οι 25 κεραίες στο Λονδίνο θα μεταφέρουν περισσότερα δεδομένα απ' όλο, συνολικά, το εθνικό δίκτυο 3G της Ο2.
Η αναβάθμιση της Βρετανίας στο 4G δίκτυο ή LTE, όπως λέγεται (μακρόχρονη εξέλιξη, Long term evolution), αναμένεται να ξεκινήσει κανονικά το 2013 έπειτα από μια καθυστερημένη διαδικασία για τη δημοπράττηση του φάσματος. Η ενέργεια αυτή θα κάνει τα «κινητά» δίκτυα πολύ ισχυρά έτσι ώστε να γίνεται ευκολότερη η διαχείριση βιντεοκλήσεων, η υψηλής ποιότητας τηλεόραση καθώς και το gaming με πολλούς παίκτες. Περίπου 1000 χρήστες θα προσκαλεστούν στη δοκιμαστική έναρξη, συμπεριλαμβανομένων υπαλλήλων από τα καταστήματα John Lewis, πελατών της Ο2 και επιλεγμένων μικρών επιχειρήσεων.
Οι διαδικτυακοί πάροχοι ελπίζουν ότι το δίκτυο 4G θα τους δώσει τη δυνατότητα να διασυνδέσουν όχι μόνο τηλέφωνα αλλά αμάξια, μετρητές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού, ψυγεία και συσκευές που θα μπορούν να δέχονται και να στέλνουν μηνύματα, πληροφορίες στα ραδιοκύματα.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κινητά δίκτυα θα είναι ικανά να υποστηρίξουν οτιδήποτε μπορεί να συνδεθεί», λέει ο Ronan Dunne, επικεφαλής της O2 στη Βρετανία. «Θα ξεκινήσουμε συνομιλίες με τις επιχειρήσεις για να δούμε ποιες είναι οι νέες περιπτώσεις· βάζοντας στις κινητές πλατφόρμες ότι συνηθίζαμε να κάνουμε στις σταθερές γραμμές, στο παρελθόν».


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Guardian

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger